Mascarponés céklatorta

Valahogy ősszel mindig előtör belőlem a vágy, hogy süssek valamilyen zöldséges desszertet. Két évvel ezelőtt készült a tökpite, tavaly a répatorta, idén pedig egy céklás csodát sikerült összehoznom. Ajánlom minden cékla és nem cékla rajongónak. Bűntudat nélkül fogyasztható akár reggelire vagy uzsonnára.

ceklatorta

Hozzávalók:
25 deka sült cékla
3 tojás
5 deka liszt
1 ek kakaópor (nem a cukrozott fajta)
1 ek mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj és gyömbér)
2 tk sütőpor
1 kk szódabikarbóna
7 deka cukor (nálam 4-5 ek méz)
1 marék mazsola
1 jó marék dió
7 deka zabpehely
2 bő evőkanál natúr (görög) joghurt
2 evőkanál olaj
tetejére:
1 doboz mascarpone sajt (25 deka)
méz és házi lekvár ízlés szerint

Egy nagy céklát megmostam, alufóliába tettem és mielőtt becsomagoltam volna kevés olajjal meglocsoltam. 200 fokos sütőben kb 40 perc alatt puhára sütöttem. Ezt a műveletet érdemes már előző este elvégezni. Ha kihűlt a cékla, akkor meghámozom és egy nagylyukú reszelőn lereszelem.
Egy nagyobb tálba gyengén felverem a tojásokat és beleszitálom a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a kakaót és a fűszereket. Ezután hozzá keverem a mézet, az olajat, a mazsolát, a durvára vágott (nálam csak kézben szétmorzsolt) diót, a zabpelyhet, a céklát és a joghurtot.

Az eredeti recept 18 cm-es tortaformához írja az adagot, ennek híján én egy kör alakú kerámia sütőtálat béleltem ki sütőpapírral és ebbe mertem bele a céklás masszát.

170 fokon kb 40 percig sütöttem, fogpiszkálóval ellenőrizve az állagát. Akkor van kész, ha már nem ragad rá a massza a közepébe szúrt fogpiszkálóra.
A kész tortát kihűlés után megkentem a mascarpone sajt, méz, és jelen esetben meggy lekvár keverékével, a maradékot pedig elteszem, hogy extra feltétnek későbbre. (Baracklekvárral is leteszteltem. Úgy is nagyon finom.)

Az eredeti recept itt olvasható.