Fordított almatorta – egyszerű és nagyszerű

Tejszínhab is mehet a tetejére
Tejszínhab is mehet a tetejére

 

 

Az őszi almaszezon egyik nagy kedvence a fordított almatorta. Sok próbálkozás után jutottam el ehhez a recepthez, ami hamar kész van, nagyon egyszerű megcsinálni, és istenien finom.

Annyi fajta recept kering erről a sütiről, mint égen a csillag. Én is többfélével próbálkoztam már: volt olyan, aminél külön kellett karamellizálni
az almaszeleteket (csak utána az istennek se jött ki az odaégett cukor a lábosból) meg olyan is, ahol a forma aljára rakott almákra kellett önteni a
forró karamellt (az elszenvedett égési sérülésekről inkább ne is beszéljünk). Ehhez a verzióhoz viszont nem kell semmi extra hozzávaló, vagy több évtizedes szakács rutin, viszont a végeredmény önmagáért beszél.

Kell hozzá:

20dkg liszt, 20dkg porcukor és 20dkg olvasztott margarin (+még egy kicsi a forma kikenéséhez) és 2 tojás, kb. 3-4 alma, kristálycukor

1. Fogom a tortaformát (klasszikus 24cm-es csatos formát szoktam használni, a lényeg, hogy jól illeszkedjen) és a biztonság kedvéért alul befóliázom, hogy ne folyhasson ki a karamella. Aztán az egész belsejét és az oldalát kikenem margarinnal, és megszórom kristálycukorral, hogy egyenletes réteget képezzen az alján.

Egyenletesen szórjuk meg cukorral az alját
Egyenletesen szórjuk meg cukorral az alját

 

 

 

2. Összeállítom a tésztát: egy tálba szitálom a lisztet és a porcukrot, beleöntöm az olvasztott margarint, és beleütöm a két tojást és az egészet simára keverem.

Folyékony állagú tésztát kapunk
Folyékony állagú tésztát kapunk

 

 

 

3. Meghámozom és kicsumázom az almákat, vékony cikkekre vágom őket (aki szeretné, megforgathatja őket egy kis fahéjban, vagy őrölt szegfűszegben – vagy, ami szerintem mindent visz: muffin fűszerkeverékben.)

Szorosan fektessük le az almákat, és öntsük rá a tésztát
Szorosan fektessük le az almákat, és öntsük rá a tésztát

 

 

 

 

4. Körben kirakom a tortaforma alját az almákkal, egyre kisebb körökben haladva, jó szorosan. Ráöntöm a tésztát, és egy kicsit megrázogatom a formát, hogy mindenütt jól ellepje. 225 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm (ha valaki aggódik, hogy megég, az nyugodtan takarja le sütőpapírral). Ha elkészült, leveszem a forma oldalát, a süti tetejére teszem a tálaló tányért, és megfordítom – így a karamellizált almák csücsülnek majd a sütemény tetején. Hidegen – melegen egyaránt finom, sajnos azt nem tudom meddig áll el, mert nálunk fél napnál tovább egy morzsa sem szokott megmaradni belőle.

A végeredmény nagyon finomságog
A végeredmény nagyon finomságos

 

-Gica-

 

6 thoughts on “Fordított almatorta – egyszerű és nagyszerű”

  1. Szia!

    Az arányok biztosan jól szerepelnek a receptben?
    Nekem nem lett folyékony állagú a tészta.
    Viszont attól még nagyon finom volt így is. :)

    Köszi

  2. Nekem sem lett folyékony állagú a tészta, ennek ellenére nagyon jól sikerült, elfogyott az utolsó morzsáig :-) Köszönöm a receptet.

  3. Tényleg pofátlanul egyszerűnek tűnik még olyan antiháziasszonynak is, mint nekem :) , de erre egészen ráindultam, hogy na, ezt megcsinálom… Viszont – antiháziasszony lévén… :S – azt elárulná valaki, hogy mit jelent az, hogy tűpróbáig sütni? Tíz percenként szurkáljam meg szegény sütit? Legalább valami nagyjából időt mondjatok, meg hogy összességében is mennyi idő lehet az egész süti (mármint mennyi az egész és mennyi ebből a sütési idő?). Köszi! :)

    1. Szia! Lehet, hogy későn válaszolok, de én úgy szoktam csinálni, hogy néha rákukkantok a tésztára, mondjuk 20 perc után. Ha berakod a sütőbe, akkor látod, hogy még mozog a teteje, itt ott folyik. Ahogy sül, ez szépen megszilárdul. Ha már az egész megszilárdult, akkor lehet kezdeni a tűpróbát. Beledugsz valamit (én fogpiszkálót szoktam, vagy ha az rövid akkor saslikot :) ) és ha kihúzva a ragacsos tészta van rajta, akkor tovább kell sütni. Ha kihúzod, és könnyen kijön, nem ragadt rá semmi, akkor szépen meg is sült a süteményed. :)
      Hajrá! :D

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.