Kóstoltad már a libanoni, gyümölcsös csirkemellet?

libanoni 049 2-3

A Közel-Kelet ízeinek élvezetéhez nem kell étterembe mennünk. Otthon is egyszerűen a tányérunkra varázsolhatjuk. Csak egy inspiráció, és jó sok fűszer kell hozzá. Ezt a libanoni, gyümölccsel töltött csirkemellet különleges alkalmakra tartogatom. Eddig háromszor sütöttem meg, közben a technikám is finomodott. Elsőre bonyolultnak tűnik, pedig egy valóban egyszerű ételcsoda. Ajánlom kipróbálásra.

Az inspiráció

Az ötlet nem eredeti, szakácskönyvből lestem el, majd a saját ízlésemre alakítottam. A világ kedvenc ételei sorozatból két könyvem van. A Serpenyős csirkeételek, és a Saláták mindenkor. Máskor is használtam innen receptet, de a legtutibb összeállítás a két, libanoni receptből összegyúrt kiadós főétel lett. Első alkalommal serpenyőben sütöttem a csirkét, majd sütőre váltottam. A currys-mézes pácot elhagytam. A csirkemell gyümölcsös-rizses töltelékéből a rizs először átkerült a zöldséges köretbe, aztán átváltottam az autentikusabb bulgurra. Eredetileg a tabulé egy közel-keleti zöldfűszeres bulgursaláta, amit hidegen, előételnek kínálnak. Én ebből egy főétel mellé tálalt zöldséges köretet kreáltam. Ez is mutatja, hogy az alapötlet sok verziót kibír, bátran lehet alakítani aszerint, ki mit szeret, vagy éppen mi van otthon. A saját receptemet teszem közzé, de érdemes az eredeti receptet is felkutatni, ötletadónak.

libanoni 056

Libanoni, gyümölccsel töltött csirkemell zöldséges bulgurral

A töltelék aszalt szilva, mazsola, barna lenmag, napraforgó mag, tökmag, mandula keverékéből állt össze. A nagyobb darabokat egy ollóval kisebbekre vágtam.
A fűszereket nem szabad kihagyni belőle! Én őrölt feketeborssal, fehérborssal, fahéjjal, édesköménnyel, szegfűszeggel, ánizzsal, csillagánizzsal ízesítettem. Az utóbbi öt fűszernél egy keveréket vettem elő, amit kínai ötfűszer néven vásároltam, de kínai ételhez még sosem használtam.

libanoni 004

175 °C fokra előmelegítettem a sütőt.
A csirkemellekre egy séfkéssel zsebet vágtam, és beletöltöttem, belenyomkodtam a tölteléket. Hústűvel összetűztem a zsebek széleit. A hús mindkét oldalát őrölt feketeborssal és fehérborssal bedörzsöltem.
A sütési módot mindhárom alkalommal változtattam, végül az utolsó módszer vált be legjobban. Olajjal vékonyan megkent sütőpapírra helyeztem a csirkemelleket, és 35 perc alatt, légkeveréses módban készre sütöttem.

Libanoni

Miután a tepsi bekerült a sütőbe, a köret készítése következett.
Feltettem főni a korábban feldarabolt zöldségeket: a sárgarépát és a cukkinit. Forráskor sóztam a vizet. 20 percig főztem.
A bulgurt hidegen sajtolt napraforgóolajban megpirítottam, kétszeres mennyiségű vízzel felengedtem, forráskor parajdi sóval és ételízesítővel fűszereztem. Párolás közben néha megkevertem, 20 percig főztem.
Mivel egyszerre több tevékenységet kell csinálni, fontos ezek összehangolása, és az idő figyelése.
A megfőtt zöldségeket kiszedtem a vízből, és összekevertem a bulgurral. Utóbbi magába szívja az összes vizet, nem kell szűrni.

A csirkéből 1-2 forgatást követően könnyedén kihúztam a hústűt. Majd a gyümölccsel töltött csirkemellet egy szeletelőkéssel, átlós irányban félbevágtam. Elrendeztem egy tányéron a zöldséges bulgur mellett, és így tálaltam. A Közel-Kelet csodás ízei egyszerűen.

libanoni 051b