A mi rumos reform mézeskalácsunk

mézeskalács 051 2-3-ad

Ez a recept azzal együtt, hogy reform, a hagyományokhoz kíván visszanyúlni. Réges-régen, a mézeskalácsot tiszta mézből készítették. Ebből a receptből kihagytam a répacukrot, amit a 19. századig nem ismertek az emberek. Egyebekben használtam a mai kor modern vívmányait, a sütőt, hűtőt, mikrohullámú sütőt. – És ha neked is van egy jó recepted vagy díszítési tipped, amivel feldobhatjuk a karácsonyi mézeskalácsot, indulj a Nyugat.hu játékán!

Hozzávalók

15 dkg méz
10 dkg vaj (laktózmentes)

25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 sütőpor
10 dkg őrölt mandula
csipet parajdi só
3 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék

1 tojás

nyújtáshoz: liszt
díszítéshez: tojásfehérje, szeletelt mandula

Elkészítés

A mézet és a vajat felolvasztottam. Elindítottam a mikrohullámú sütő kiolvasztós (defrost) programját. 6 percig tartott, amíg folyékony állagúra összeolvadt a vaj a mézzel.
Közben összekevertem a lisztet, sütőport, sót, fűszereket.
A tojást felütöttem egy tálba, hozzáadtam a mandulát, a lisztet és a mézes vajat. Kézzel jó alaposan gyúrtam addig, míg elvált az edény oldalától.
Rumos mézeskalács: Egy másik, ízesített verziónál tettem még hozzá rumot, reszelt citromhéjat, frissen facsart citromlevet, és a több folyadék ellensúlyozására kb. 5 dkg rozslisztet.

mézeskalács 054

A hűtőben dermedni hagytam. A hidegben a meleg méz kihűl, a tészta nyújtható, formálható lesz. Minimum 1 órát kell várni, de az sem baj, ha sütés előtti napon előkészülünk.
Nyújtáshoz egyszerre csak kisebb, öklömnyi adagot vettem ki a hűtőből.
Nyújtás előtt kicsit átgyúrtam.
Lisztes, sima felületre helyeztem.

mézeskalács 089

3-4 mm vastagságúra nyújtottam a tésztát.
Nálam elég sok lisztet felvett a tészta ekkor is.

mézeskalács 062

A kiszúró formát alját beliszteztem. Sorban kiszúrtam a formákat.

mézeskalács 077

Sütőpapírral fedett tepsibe helyeztem a mézeskalácsokat.
150 °C fokra előmelegítettem a sütőt.
A fenti adagból két tepsire való jön ki. Én dupla adagot szoktam egyszerre készíteni, így 4 tepsi is megtelik.

mézeskalács 080b

A leeső részeket újra gyúrom, kinyújtom. Azokból is formát szúrok ki.
Az utolsó maradék darabot már nem nyújtom ki, hanem golyóba gyúrva a formába rakom. Majd egyenletes vastagságúra nyomkodom szét.

mézeskalács 105

A díszítésnél (opcionális) megkentem felvert tojásfehérjével, és megraktam szeletelt mandulával. Ez elég időigényes feladat volt.

mézeskalács 014

A villanysütőben légkeveréses üzemmódban, 150 °C fokon, 15 percig sütöttem. Aranybarnák lettek a mézeskalácsok.

mézeskalács 092

A mandula rajta pedig finom ropogós.

mézeskalács 022

Jó étvágyat! Boldog karácsonyt!

mézeskalács 120

“A mi rumos reform mézeskalácsunk” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.