Ti még itthon vagytok? Miért? Ti sem beszéltek németül?

241841_azemail02

Tegnap megvolt életem első német nyelvtanfolyama. Ami most nem azért érdekes, mert harminc-akárhány évesen megint rászántam magam, hogy gyerekek-háztartás-munka mellett újra iskolapadba üljek, hanem azért, mert a tizen-akárhány sorstársam közül én voltam egyedül, akinek legfőbb motivációja nem az volt: mielőbb Ausztriában szeretne/mit szeretne akar dolgozni.

Ez van. Sokan egészségügyisek, ők is mennének nagyon kifelé, ha beszélnének németül.

A minap hallottam Szombathelyen, hogy az elmúlt években 8000 fővel csökkent a lakosságszám. Ami nem indokolható sem a születési sem a halálozási adatokkal.

Ti még itthon vagytok? Miért? Ti sem beszéltek németül?

10 hozzászólás “Ti még itthon vagytok? Miért? Ti sem beszéltek németül?” bejegyzéshez

 1. Szia! Megkérdezhetem melyik nyelvsulinál / milyen nyelvtanfolyamot kezdtél? Én jövő héten kezdek egyet, szintén Szombathelyen, mert én sem beszélek (elég jól) németül. :-) JJudit

  1. A Katedránál. Az alapköszönéseken túl tényleg semmit nem beszélek németül…soha nem tanultam, valahogy kimaradt. De nincsenek magasra törő terveim, csak szeretnék egy picit konyhanyelven pötyögni, ragozás nélkül megértetni magam egy boltban:)

  2. Ha nem is tudsz rendesen nemetül, a rendes munkaado fizeti neked a tanfolyamot Nemetorszagban. Persze ha magyar közvetitön keresztül megy, akkor a penzzel is lenyulnak…. Egy nemet öregeket gondozo (nem apolo!!!) hölgy kb. közepfoku nylevtudassal felmillio ft-ot kereshet (brutto) es a szallasa ingyen van. Apolonökent 600000 ezret is kereshet… Na most akkor megadtam a valaszt a kerdesre, miert mentek el 8000-en Szombathelyröl?;-)

 2. Szia!

  Az egyik hozzászóló kommentjére szeretnék pár dolgot írni, a bruttó félmillió az nettó 250 ezer, és a gondozás nem heti 40 óra munka hanem éjjel nappal kell csinálni, amikor ott vagy. Szállást meg persze, hogy adnak, ha ott vagy 24 órában. A nyelvtudás elengedhetetlen, de nem árt valami piacképes szakma is.

  Szombathelyről: ha sopronnal, győrrel hasonlítjuk össze, erősen leépülőfélben van, valószínű ugyanarra a sorsra jut, mint sok falu, ahonnan a fiatalok elmennek és a növekvő költségek és az ezzel összefüggő növekvő adók miatt ez a folyamat csak felerősödni fog. Aki itt marad, elég körülnézni a fő téren, azok a nyugdíjasok, akik mindent mindenhol elleneznek, én is gondolkodom rajta, hogy hova menjek el, szeretnék itthon maradni, de ha most megint megválasztják ezt a andát, akkor szerintem értelmes ember nem maradhat ebben az országban.

  1. Kedves Halihó!

   “akkor szerintem értelmes ember nem maradhat ebben az országban.”

   Kérlek, ennek fényében, tedd csendben, gyorsan, diszkréten, ne nehezítsd meg azok dolgát, akik itt akarnak maradni és boldogulni. Elárulom: a teljesítményre kint is szükség lesz.

   Hajrá, sikeres életet!

 3. Kedves Gábor!

  Javaslom, hogy vedd elő az általános iskolai könyveidet, mert súlyos gondok vannak az olvasásértési képességeiddel, biztos azért, mert sosem dogloztál sehol sem. Próbálj meg gondolkodni, mielőtt valami frappánsat akarsz írni, mert ezzel csak sajét agad égeted.
  A szombathelyi mindennapokra terelve a szót, a hivatalos statsiztikák már rég nem a valós adatokat mutatják a lakosság számát tekintve sem, mivel aki elköltözik a biztosítása miatt sem dobja a lakcímkártyáját, a munkahelyek épülnek le, az emberek nagy része már most is úgy néz ki, mint egy hajléktalan, turi turi hátán, bezárt üzletek garmadája mindenfelé, adóemelések stb. A történelem megmutatta nem egyszer, hogy az ilyen országok mind pusztulásra és megszűnésre ítéltettek és ehhez elég annyi, hogy a fiatalok máshol keressék a boldogulásukat.

  Kedves Gábor pár év és el kell, hogy helyezkedj, sok sikert a munka világában!

  1. Nem akarom összetörni a gondolatmenetet, de 13 éve sikeres vállalkozást vezetek. Remélem azért emiatt még nem leszek szemét, sikeres, fideszközeli, stb. Már csak azért sem mert a politika abszolút hidegen hagy, én inkább az aktív boldogulásban hiszek, mint a sült galambokban.

   Az írásom csak arról szólt, hogy nekem sok az ellenérzésem azokkal szemben, akik csak a külföldben látják az egyetlen alternatívát. Miért? Ott nem kell semmit tenni? Itt csak hátráltatás van? Miért kell mindig másban keresni a hibát? Én hajlandó vagyok magamba nézni, ha valami nem megy jól az életemben és azon javítva boldogulni, a jelek szerint 13 éve ez sikerül is.

   Egyetlen dolgot kértem ki magamnak az írásoddal kapcsolatban:
   “ha most megint megválasztják ezt a andát, akkor szerintem értelmes ember nem maradhat ebben az országban”

   Mégegyszer hangsúlyozom: engem hidegen hagy, kit választanak meg, véleményem szerint ez az egész politika olyan, mint a levegő hőmérséklete, ha hideg van, felöltözöm.

 4. Nézd kedves cikkíró azért majd azért azt még tedd hozzá, hogy a hazádon kívül ott te csak egy sima csicska vagy a helyi népek szemében.
  Lehet megkeresel havi egymillát, de akkor is csak egy olcsó bohóc leszel a szemükben.
  Igaz cserében a sok pénzedből alaposan bevásárolhatsz a Müllerben, az Intersparban vagy akármelyik etetőcsarnokban.

  “Ti még itthon vagytok? Miért? Ti sem beszéltek németül?”
  Ez meg így egy nagyon primkó lezárás volt. Gondolom arról nem hallottál, hogy szülők vagy családi otthon, vagy saját néped. Első a pénz meg a jólét…

 5. Kedves Hozzászólók!

  Én most készülök ki Németországba közel 50 évesen. Itthon kell hagynom a családomat, az idős szüleimet.
  Nem azért megyek, hogy gazdag legyek. Viszont 15,5 évem van a nyugdíjig. Ha itthon maradok, dolgozhatok 70-80 e Ft-ért akár több műszakban is. Ha kimegyek ua. azért a munkáért 1300-1400 eurót kapok. Ha kifizetem a kinti albérletet (többedmagammal egy lakásban) és a megélhetést, még mindig marad 700-800 euróm, amit hazaküldhetek. Az testvérek között is több mint havi 200 eFt.
  Árverezik a házamat, mert annó rábeszéltek a bankban a svájci frank alapú hitelre.
  Évek óta nem tudom már törleszteni.
  De ha kimegyek újból el tudom kezdeni a törlesztést, Nem kerül a 7 tagú családom utcára. (itt a szülőket is beleértve akik már 70 felett járnak.

  Ha még is tényleg maradnék, nem lesz nyugdijam. Utcára kerül a családom.
  Akkor kérdem én MIÉRT IS NE MENJEK KI KÜLFÖLDRE DOLGOZNI!
  Nekem fáj a szívem anyaként, nagymamaként, hogy itt kell hagynom szeretteimet!

  Volt sikeres vállalkozásom, csodálatos életem, nem voltunk gazdagok de jól éltünk.
  Aztán egyszer csak vége lett.

  Azok akik leszólják azokat, akik ki mennek dolgozni, miért ítélkeznek, ha nem tudják a körülményeiket. Örüljenek, hogy nekik itthon jó, megtudnak élnek, és boldogok.

  Ez a pár sor pedig azoknak szól akik leszólják a kinti munkát:

  Tényleg van olyan aki 800 eurót keres. De összességében még a gyári munkások is első perctől kezdve megkeresik az 1200 1400 eurót. A férfiaknál pl. egy csavargyárban 1700 euró a kezdő fizetés.
  Aki meg legalább szakmunkás bizonyitvánnyal rendelkezik pláne 1400 euróval kezdik a kinti életet.

  Csicska: hát ez egy jó szó
  Itthon is csak csicskák – “rabszolgák” vagyunk. Ua. úgy megaláznak bennünket. Nem becsülik a munkánkat! Leszólják, dirigálnak, parancsolgatnak. Cserébe éhbért kapunk.

  De kint legalább megfizetnek ezért.

  Ezek után kiváncsi lennék az Önök véleményére!!!

  Hajrá Magyarország!
  Hajrá Magyarok!

  Mindenkinek sok sikert az élethez!!!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.