Mire jó a zellerszár? Például áfonyás gyömbéres csirkéhez

r2

Álltam a sorban, egyik kézzel a futószalagra pakoltam a cuccokat, a másikkal kerestem a táskában a bankkártyám, amikor meghallottam a mögöttem álló hölgy hangját: „Mit főz ebből a zöldből?” Hirtelen nem is értettem, mire kíváncsi: aztán kapcsoltam, az előrecsomagolt zellerszáron akadt meg a tekintete. Merthogy ezen a hosszú izén még egy rendes levél sincs.

Gyorsan ledaráltam neki, hogy majd megsütöm, hússal és zöldségekkel, de lehet nyersen salátába szelni, krémlevesbe sem rossz, aztán mutattam a kezemben lévő vörösáfonyás zacskót, és soroltam, mi minden kerül majd bele az aznapi vacsorába. A néni mosolygott. Neki címezve írom le ezt a receptet – hiszi vagy sem, a zellerszár ehető!

Hozzávalók (4 adag)

– 1 csomag vörösáfonya

– 60 dkg kicsontozott csirkecomb/csirkemell

– fél csomag zellerszár

– 3 db sárgarépa

– 1 db hagyma

– 2 db fokhagyma

– 1 kiskanál méz

– Fűszerezéshez, ízlés szerint: fehérbors, koriander, mustármag és só

Fél óra munkával, hamar finomat

Ez a vacsora azzal kezdődött, hogy a szárított vörösáfonyát beáztattam fél órára vízbe. A csirkemellet megsóztam, aztán vékony csíkokra szeltem. A hagymát egy kiskanálnyi mézzel dinszteltem, utána jöhetett a hús, aztán a lecsöpögtetett áfonya. Három közepes méretű sárgarépát vékony csíkokra vágtam, a csomag zellerszár felét alaposan megmostam, majd felkarikáztam. Miután hozzáadtam a húshoz, fokhagymát aprítottam bele, egy csipetnyi koriandert, mustármagot őröltem (rendes kávédarálón, fél kiskanálnyi rizsszemmel), megbolondítottam még gyömbérrel és kurkumával.

Aznap este rizzsel tálaltam, de a lehetőség végtelen: kuszkusztól a vadrizsig, csak bátran!

Miért fogyasszunk zellerszárat?

Mert finom. Meg mert azt mondják, kiváló a gyomornak, a lépnek és a hasnyálmirigynek, javítja az emésztést, tisztítja a beleket és a vért. Méregtelenítő hatása is ismert. Segíti a vizeletürítést, vízhajtó hatással rendelkezik.

Viszont minden szálát érdemes jó alaposan, többszörösen megmosni!