Házilag müzlit?! – Tipp reggelire

Rohanós hétköznapi reggeleken is fontos számomra, hogy a gyerekek reggelivel a pocakjukban induljanak óvodába, iskolába. A nagy siettségben sem kell azonban megelégednünk a vajas kenyér-bolti müzli variációkkal, hiszen kis rákészüléssel (konkrétan 10 perces munkával) saját készítésű granolát is készíthetünk, ami finomabb, egészségesebb és olcsóbb is bolti változatánál.

Az alaprecept elkészítéséhez nem kell más, mint gabona pehely, olajos magvak, zsiradék és valamilyen édesítő. Ezek fajtáját,  arányát saját ízlésünk szerint választhatjuk meg, illetve egyéb hozzávalókkal is kiegészíthetjük.granola4

Az én változatom az alábbi módon készült:
2 csésze gabonapehelyhet (jelen esetben 5 magvas, de jó a sima zabpehely is) összekevertem durvára vágott dióval és mandulával, valamint napraforgómaggal, lenmaggal, szezámmaggal, tökmaggal, chia maggal és kókuszreszelékkel.

granola1
Egy kis lábosban felmelegítettem kb 2 evőkanál vajat és 2 evőkanál kókuszzsírt, majd hozzáadtam 3 evőkanál mézet és 2 evőkanál juharszirupot. Ízesítettem egy kis fahéjjal és vaníliával, majd az egészet ráöntöttem a száraz hozzávalókra. Jól összeforgattam, majd egy sütőpapírral bélelt tepsiben szétterítettem és 160 fokon kb 15-20 percig sütöttem. Félidőben érdemes egy kicsit átforgatni. 15 perc után már ne mozduljunk a sütő mellől, mert pillanatok alatt képes megpirranni. (Nekem már kétszer sikerült, de nem kell elkeseredni még így is nagyon finom.)
Ha kihült akkor jól záródó dobozba vagy befőttes üvegbe tesszük. Ekkor akár aszalt gyümölcsöket is adhatunk hozzá.


Ajánlom, hogy ne a konyhapulton tároljuk, mert gyorsan elfogy.
Gyerekek nálunk növényi tejjel eszik…és én vagyok az, aki a dunsztos üvegbe belemarkolászik. :)

Akár ajándéknak is kitűnő!

Figyeljetek, legközelebb műzli szeletet készítek hasonló módon.granola3