Mit főzzek? – Legyen kuszkusz babbal és csicseriborsóval

A kuszkusz az arab országok nemzeti étele, amit rendkívül változatosan lehet elkészíteni. Lehet belőle egytálétel, saláta, köret, de akár még desszert is. Elkészítése egyszerű, hiszen csak dupla mennyiségű lobogó vízzel (alaplével) kell leönteni, majd lefedve 5 perc alatt magába szívja a nedvességet és megpuhul.
Érdemes tehát otthon tartani egy zacskóval, mert kis fantáziával, viszonylag gyorsan vacsorát tudunk belőle kerekíteni. Használhatjuk rizs helyett, de akár a csicseriborsós padlizsán salátában lévő bulgurt is lecserélhetjük vele.

kuszkusz

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
1 szál sárgarépa
2-3 gerezd fokhagyma
1 paradicsom hámozva, felkockázva
fél konzerv csicseriborsó
fél konzerv  bab
2 csésze húslé
1 csésze kuszkusz
apróra vágott petrezselyem
reszelt sajt
só, bors
kevés olívaolaj

Egy edényben alacsony hőmérsékleten, kevés olívaolajon megpárolom az apróra vágott hagymát és a lereszelt sárgarépát.
Hozzáadom az apróra vágott fokhagymát, paradicsomot, és a lecsöpögtetett és átöblített csicseriborsót és babot (természetesen lehet csak egyiket vagy másikat is használni), majd sóval, borssal fűszerezem. Felöntöm a húslével és felforralom. Amikor felforrt hozzáadom a kuszkuszt, egyszer megkeverem, lefedem és félreteszem a hőről. A kuszkusz 5 perc alatt megpuhul. Villával kicsit fellazítom, megszórom petrezselyemmel és jóféle reszelt sajttal tálalom.