A világ legegyszerűbb tojásfestése, öt lépésben – a batikolás

kész hagymahéj festett tojásTi  patkoljátok, matricázzátok vagy írókázzátok? Tablettás tojásfestékkel vagy hagymahéjjal színezitek? Írjátok meg nekünk! Addig is, bemutatjuk a világ legegyszerűbb módját annak, miként lehet szép és hagyományos, természetbarát módon, akár óvodás korú  gyerekekkel is tojást festeni.

A mi ügyes kezű munkatársaink a jáki iskola kézműves szakkörösei voltak, akik mindössze negyvenöt perc alatt készítették el ezeket a húsvéti asztalra való díszeket.

Ím az öt lépés ahhoz, hogy idén szép és ízléses tojásokkal várd a locsolókat

0. Főzz keményre annyi tojást, amennyit gondolsz.

1. Végy egy piaci ismerőst, aki összegyűjt neked egy kis zacskóra való hagymahéjat (a külső, száraz héjból kell jó sok). A vöröshagyma héjára vizet öntünk, hogy elfedje, és egy nagy lábosban az egészet felforraljuk. (Apropó, a fotók mobillal készültek, amatőrök, elismerem, de így is talán még elviselhető illusztrációk:)

 

tojasfestes

 

2. Szaladjunk ki a kertbe, keressünk petrezselyemlevelet, lóherét, vagy akármilyen szép formájú kis zöld levélkét.

 tojasfestes4

3. Kutassunk a fiókban egy leszanált, lyukas harisnya után. Ha megvan, vágjunk belőle 15 cm-es darabokat. A levelet megnedvesítjük, ráhelyezzük a már száraz, főtt tojásra, és az egészet becsomagoljuk a harisnyába, jó szorosan. Valahogy így:

tojasfestes2

 

4. Ezután helyezzük óvatosan bele a harisnyás tojásokat a hagymahéjas forró vízbe, majd a kívánt szín eléréséig hagyjuk őket pihenni. Miután kivesszük, óvatosan lehámozhatjuk róla a harisnyát.

 tojasfestes3

 

5. Szalonnahéjjal vagy olajjal dörzsöljük át, így szép fényes lesz.

 

tojasfestes6