Legyünk nagyik, süssünk foszlós kalácsot!

Igen, igen, képesek vagyunk rá! Meg tudjuk csinálni!!! Higgyetek nekem, én sem hittem el sokáig. Kipróbáltam több receptet, egyik sem volt az igazi. Na, de most! Elfelejthetjük a bolti vacak, száraz, kitudjamivanbenne kalácsokat és bezsebelhetjük az elismerő pillantásokat, valamint megnyalhatjuk mind a tíz ujjunkat.
kal5
Ráadásul még csak túl nagy fáradságunkba sem kerül, feltéve, ha a pincéből elő tudjuk kotorni az 5 éve karácsonyra kapott kenyérsütő gépet. (Ugye neked is van és te sem használod semmire?? Na jó, ha nincs gép, kicsit macerásabb, de nem megoldhatatlan feladat.)Egy hátrány azért adódik: jó kalácshoz idő kell, tehát ha gyors édességre vágyunk, ne ezt a receptet válasszuk! Minél jobb minőségű alapanyagokból készítjük, annál finomabb lesz a végeredmény, úgyhogy ne most spóroljunk a konyhapénzzel! A házi tojás, a piaci tej és vaj, valamint pl. a búzacsírával dúsított liszt garantálja a jó eredményt.Én kifejezetten egy nem-méricskélő típusú konyhatündér vagyok, ebben az esetben azonban pontosan lemértem mindent. Ezt tanácsolom nektek is.

Szépen kikészítünk előre mindent, ez a pár perc ráfordítás megtérül. (Pontos mennyiségek a cikk végén.) Tehát a vajat (nem margarint!) kis lángon felolvasztjuk, majd hűlni hagyjuk. A sima és a réteslisztet átszitáljuk (ez is lényeges momentum, ne hagyjuk ki!), hozzákeverjük a sót, a cukrot kimérve odakészítjük, a tejet meglangyosítjuk. A tojást és a + sárgáját felütjük egy kis tálkába. Az élesztőt elmorzsoljuk, összekeverjük 1 ek. cukorral és liszttel, 0,5 dl langyos tejet öntünk rá, és pár perc alatt felfuttatjuk. A kenyérsütőgép menüjéből kiválasztjuk a dagasztó funkciót (nálam a 8-as, angolul: dough), beleöntjük először a langyos tejet, rászórjuk a lisztkeveréket, a cukrot, a tojást és az élesztős tejet. Közben már elindítjuk a gépet, hogy el kezdje összekeverni a tésztát. Mikor kezd összeállni, apránként hozzáöntjük a felolvasztott vajat.

Ennyi volt a neheze, innentől dolgozzon a gép és nekünk van kb. 1,5 óra szabadságunk.

 

kal2

 

Ha letelt a kelesztési idő, a tésztát lisztezett deszkára borítjuk, nem nyomkodjuk, nem simogatjuk, hanem félbevágjuk, majd a két felet még 3-3 részre. Így lesz 6 kis tésztahalmunk, amit egyenként óvatosan kb. egyforma hosszúságú rudakká sodrunk. Összefonjuk (ki milyen fonást tud!) és sütőpapírral bélelt nagy tortaformába fektetjük.

 

kal3

 

A tortaformát előtte vajazzuk ki (az oldalát is!), hogy könnyebb legyen elmosogatni a végén. A tésztát lekenjük tojással és hagyjuk kelni még 40 percet langyos helyen. (Ha kimondottan húsvéti kalácsnak készítjük, 30 perc után keményre főtt tojásokat ültethetünk a tésztára, de előtte kenjük be őket jó vastagon vajjal, nehogy beleragadjanak!)

 

kal4

 

Ezután újra lekenjük tojással a kalács tetejét és a 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Ha nagyon pirul a teteje, 15 perc után tegyünk rá alufóliát vagy sütőpapírt. Sütője válogatja, mikor lesz kész, nekem 40 percig sült. A formában hagyjuk kihűlni.

 

kal

 

Kellemes sütést és húsvéti ünnepeket mindenkinek!

 

Hozzávalók:

8 dkg vaj, 2,5 dkg (friss) élesztő, 2,5 dl tej, 8 dkg cukor, 1 tojás + 1 sárgája + 1 egész tojás a kenéshez, 1 kiskanál só, 40 dkg sima liszt, 10 dkg rétesliszt, vaj a forma kikenéséhez, 4 keményre főtt tojás (díszítéshez, opcionális).

– by Juci-