Mit üzen a test, mitől lehet sikeres végre egy fogyókúra?

Nem, nem kell skizofrénnek lenni ahhoz, hogy szóba álljunk a testünkkel, és ha valami betegség gyötör, próbáljuk meg első körben önmagunkat meggyógyítani. – Pár hasznos tipp következik dr. Buda Lászlótól.

b8

Szombathely a legjobb fej, és a legnyitottabb város, a leglelkesebb közönséggel –ezekkel a szavakkal köszöntötték a Nyitott Akadémia szezonzáró, utolsó tavaszi előadásának hallgatóságát. Pál Ferihez képest ugyan csekélyebb a létszám, de így is simán egy rock-koncertnyi tömeget beszippantott az MSH. A vendég ezúttal egy kevésbé felkapott „sztár lélekbúvár”, Buda László orvos, pszichiáter, pszicho-terapeuta, a Pécsi Tudományegyetem korábbi tanszékvezetője. A tavalyi év egyik nagy könyvsikere volt Mit üzen a tested?

Gyakorlott, jó előadó, a színpadon elég neki két szék, és másfél órán keresztül mindent lejátszik. Persze, ez a szakmája és a specifikuma: a pszichoszomatikus öngyógyítás. Egy régi bor, új palackban, merthogy sok új tényleg nincs abban, amit mond, csak a módszer és a tálalás frissebb. Elsőre persze elég lehetetlennek tűnik, hogy az ember szóba elegyedhet saját beteg testével – de nem a legtermészetesebb dolog, hogy emberszámba vegyük magunkat? Mert ha jó a megszólítás, akkor ketten együtt, a test és a lélek, tényleg csodákra képesek.

b2

Az alap, hogy a betegség, ahogy a halál is, alapvető része az életünknek, ami nem csak elvesz, hanem mindig ad is valamit, egy nagy „bölcsesség-generátor”. Ahogy Buda László is fogalmaz, csak az élő test betegedhet meg, a halott nem, és ez fontos evidencia. Ahogy az is, hogy egy-egy lelki állapot szinte azonnal tükröződik a testen, sejtszinten érződik. Tudjuk, mennyire összefüggnek a lelki és testi folyamatok egymással, csak mégsem nem veszünk tudomást róla. Mert tényleg nincs értelme külön a testet és a lelket gyógyítani, „bodymind” van, ezt kell (együtt) kezelni.

Minden sejt érzi azt, hogy milyen állapotban van a „gazdája”. Érdekes például a genetikai betegségeket vizsgálni, a sok száz tárolt génből miért éppen pont azok a megbetegítő gének aktivizálódnak? Ki hozza a döntést? Egy biztos, nem a DNS.

Hogyan kell önmagunkat meggyógyítani?

A betegség olyan, mint egy gyomnövény, a felszínen ott a látható tünet, maga a gyom, a föld alatt a gyökér, egy élettörténet, amiből a betegség voltaképp fakad. Egy betegség gyógyításában ezt is meg kell találni, és ki kell gyomlálni a bajt, csak akkor reménykedhetünk a gyógyulásban.

 

b7

A modern orvostudomány azonban jobbára csak a testtel és a tünetekkel foglalkozik, egy rákos megbetegedésnél fontos lehet az operáció is, hogy tehermentesíthetjük a testet – de ha csak a felszínről gyomláljuk ki a „gazt”, ha bent hagyjuk a gyökereket, újra és újra visszatérhet a betegség.

Ahhoz, hogy megértsük testünk üzenetét, tisztába kell lennünk a testszimbolikával, érteni a test nyelvét, milyen lelki bajokhoz milyen testi tünetcsoportok társulnak. Mert a test a lélek 3D-s projekciója, ha a lélek sérül, óhatatlanul megjelennek a fizikai tünetek is. Ha viszont sikerül a gyökeret feltárni, és a problémákat orvosolni, vagy csak megemészteni, akkor szinte órák alatt bekövetkezhet a gyógyulás.

Mi a sikeres fogyókúra titka?

Az első és legfontosabb lépés, hogy el kell fogadni azt a helyzetet, amibe kerültünk. Hiba elégedetlenkedni, szidni és hibáztatni a másikat, a sorsot, hogy ezt velem megcsinálta, ezzel nem jutunk előbbre. Míg a háborgás és a düh dolgozik bennünk, nincs gyógyulás.

b5

A legtöbb fogyókúra Buda szerint azért sikertelen, mert a test gyűlölete kíséri, a lélek utálja a testet, elkezdi szidni és drasztikus megvonásokkal próbálja fogyásra bírni.

Itt kezdődik az első jó tanács: aki szeretne lefogyni, felejtse el az öngyűlöletet. Mert a test olyan, mint egy makacs gyerek, minél inkább szidjuk, sanyargatjuk, annál rakoncátlanabb és kiszámíthatatlanabb. Először meg kell szelídíteni, szeretettel bánni vele, ahhoz, hogy egyáltalán szóba álljon velünk.

 

b3

Az első lépés a jó fogyókúrához: az elfogadás, és a test szeretete. Kezdjük el egy párbeszédet és kezdjük el finoman vezetgetni egy jó irány felé. Tudatosan erősítsük ezt magunkban: „Kedves testem, elfogadlak és szeretlek, így ahogy vagy, hozzám tartozol, partnerként kezellek. Szeretlek, és mindent megteszek érted. Gyere most, kövess engem, mert jót akarok neked.”

Megelőzés –alakíts ki jó kapcsolatot a testeddel

Érdemes kialakítani egy jó kapcsolatot a testünkkel. Képzeljük el, beszéljünk hozzá, kérdezzük meg, mi miért történik vele. És meglepődünk, mert ha akarjuk, megkapjuk a választ.

Fontos gyakorlat: tegyük az egyik kezet a mellkasra, és mondjuk el maguknak: „Kedves testem, köszönöm, hogy vagy nekem, hálás vagyok, amit adsz nekem, és szeretlek ahogy vagy!” – Ezt ismételgessük, ha jobb viszonyt szeretnénk magunkkal, de ne csak ledarálva, hanem belső átéléssel!

 

b4

Ha baj van, ha megbetegedtünk, adjunk egy kis időt és figyelmet magunknak, nem kell ajtóstul a rontani a házba. Ha nem megy az öndiagnózis, akkor kérjünk segítséget.

A betegség – az élet nagy tanítómestere

Buda László szerint a 21. század az öngyógyításé lesz, de ehhez mindannyiunknak rá rá kell ébrednie arra, hogy ennek a testnek mi vagyunk a főszereplői, mi vagyunk a legkompetensebbek abban, hogy magunkat meggyógyítsuk. Ez a legbelsőbb ügyünk, és ha megbetegedtünk, nem elég,  hogy elszaladunk orvoshoz, és ott széttárjuk a kezünket: bocs, ez van, de nekünk ehhez semmi közünk, csak áldozatok vagyunk, és csináljanak, valamit ők! Hanem értsük meg: nekünk is tenni kell önmagunkért, és a gyógyulásért!

Végezetül tartsuk mindig szem előtt, hogy a betegség mindig felhívja valamire a figyelmet, ténylegesen egy lehetőség arra, hogy okuljunk belőle.

(Fotó: Mészáros Zsolt)