Vigyázat! Függőséget okoz!

pal1

Tudtátok, hogy a növények függőséget okozhatnak? Na, nem a tudatmódosítókra gondolok, hanem a „sima” kiskertiekre. Én sem tudtam, de magamon tapasztalom.

Mikor családi házba költöztünk, először óvatos duhaj voltam, nem vágytam többre, mint pár tő saját paradicsomra, paprikára meg egy kis retekre. Idővel aztán kibővültek az igényeim: akkor már legyen egy kis hagyma is, és persze zöldfűszerek: petrezselyem, snidling, bazsalikom, tárkony, zsálya, oreganó, rozmaring, majd jött a lestyán, rukkola, spenót, fokhagyma, medvehagyma (!). Igazán nem kell nekik sok: csak fény, víz és egy kevés szeretet. :)

Mostanában azt veszem észre, hogy a palánták kezdenek kitúrni bennünket a lakásból. Nagyon reménykedem, hogy hamarosan már kellemes meleg lesz, és kipaterolhatom őket a teraszra. :) Most már a különlegességekre vadászom: fekete színű paprika, paradicsom, sőt répa; teraszon termeszthető uborka, amerikai vajdió-tök, ládába vethető padlizsán-szépségek és pak-choy (bordáskel). Hogy mi lesz belőlük, majd később megmutatom, a jelenlegi helyzet ilyen:

Ez sárga óriásparadicsom lesz, bizony!

pal2

Itt éppen napoznak:

pal3

Néhányat már kint hagyok éjszakára is, „védőbúrával”.

pal4

 

Gondolkodom, hogy kezeltessem-e a függőségemet. Esetleg hagyjam, hadd hatalmasodjon el rajtam? Vagy fertőzzelek meg titeket is vele?