Túrólepény vagy vega pizza ( ráadásul gluténmentes)

3

Amióta egészségügyi nyavalyám miatt nem ehetek liszteset, próbálkozom mindennel, mi nem fűrészpor, és amiből össze lehet gyűrni egy valamirevaló tésztaféleséget. Ami amellett, hogy  gluténmentes, finom is. Így született meg egy esős délutánon ez a recept, ami azóta is nagy kedvencem. Mert könnyű, laktató és egészséges, azt teszel rá, amit épp a hűtődben találsz. Ráadásul szőröstül-bőröstül elég hozzá egy óra, és már tálalhatod.

A lepényféleség (mikor hogy, pizzának is hívom:) sütéséhez  én egy nagyobb és kerek tortasütőformát használok, mert a gluténmentes tésztával nehezebb dolgozni, bár a túrótól azért elég jól formálható a massza. Nyugodtan próbálkozhatsz tepsivel is, csak sütőpapírral béleld ki.

Ami a tésztához kell:

– negyed kiló túró

– 1 db tojás

– fél csésze kölesliszt

– fél csésze kukoricaliszt

– 1,5- 2 csésze barnarizs liszt (ha túl puha, tegyél bele még annyit, hogy ne legyen ragadós a massza)

– kevés tejben (pici cukorral) futtass fel 3 dkg élesztőt (az íze miatt finomabb, ha van benne, puhává teszi, de ha testileg irtózol az élesztőtől, tehetsz a tésztába egy kiskanál szódabikarbónát)

– csipetnyi só

– egy evőkanál olívaolaj

 

1

 

A többi gyerekjáték. Gyúrd össze a masszát, tedd félre, meleg helyre, és hagyd állni fél órát. Félujjnyi vastagra kinyújtjuk, aztán formába tesszük. Villával megböködöm, és kis olívával meglocsolom a tetejét.

 

Feltéthez:

– 2-3 fej gomba

– 2-3  db paradicsom

–  1 db pritamin paprika

– 1 nagy fej hagyma

– csipetnyi bazsalikom

– foghagyma

– só

– csipetnyi  fehér bors

– juhtúró

– 10 dkg reszelt füstölt sajt

2

 

Vöröshagymát kockára vágom, megpirítom egy kevéske olívaolajon. Egy kisebb konzerv paradicsomszószt teszek bele,  bazsalikommal, foghagymával, fehér borssal, csöppnyi bazsalikommal ízesítem.  A szósz mehet a tésztára, aztán a feldarabolt zöldségek következnek. Közé nyers juhtúrót szórok. Majd a tetejét füstölt sajttal meghintem.

Fél óra sütés után pár percig hagyjuk azért tepsibe hűlni, aztán már remekül lehet szeletelni…

 

4