Nyugi! Összeáll! – A csicseriborsó lepény

800px-Sa-whitegreen-chickpea

Imádom csicseriborsót! Főleg a belőle készült buja állagú és ízű humuszt, főleg roppanós zsenge zellerszárral mártogatni, egy pohár száraz fehér bor kísértében a mennyországban találjuk magunkat egy ráérős estén.

Éppen ezért akadt meg a szemem a csicseriborsóliszten a minap az egyik bioboltban, és az ára is megfizethető volt, összehasonlítva az arany árában mért különböző magokból készült lisztekkel.

Első gondolatom az volt, hogy lepényt készítek belőle, aztán rövid böngészés után erre a receptre bukkantam. Nagyon egyszerű, kezdőknek sem okoz csalódást. Kiváló alaprecept, hogy ki mit hoz ki belőle, az mindenkinek a kreativitására és bátorságára van bízva.

Én a következőképpen készítettem el:

csi2

9dl vízbe belekevertem 300 g csicseriborsólisztet és 2 kávéskanál sót, majd magára hagytam 5-6 órára. Eközben megpucoltam és sós lobogó vízben roppanósra főztem fél kilogramm zöld spárgát, amit szűrőtálban hagytam leszáradni és kihűlni. A kényszerpihenő után fél dl olajjal dúsítottam a lisztes keverékem. Egy sütőtálat a maradék fél dl olajjal kikentem és beleöntöttem a tésztát.

Mielőtt a tepsibe öntjük, a tésztát alaposan keverjük meg. A tésztánk palacsintatészta állagú lesz, elnézve a tepsiben, első látásra némi kétely támadhat bennünk, vajon hogy fog ez lepénnyé összeállni.

Nyugi! Összeáll!

Elhelyeztem a tetején a spárgát, melyek azonnal alámerültek. A tészta tetejét 2 púpos evőkanál tahinivel szórtam meg. Tahinit szinte minden bioboltban tudunk vásárolni, a tahini pörkölt porított szezámmag, amely szépen rápirul a lepényünk tetejére és markáns ízével és szép aranybarnára pirult színével gazdagítja azt.

Miután a tahini is rákerült a tetejére, nem maradt más hátra, mint a sütőbe tegyem és aranybarnára süssem.

Egyszerű, finom, nagyon egészséges! Megállja a helyét egy zöldsaláta feltétként, köretként, önmagában a „kapjunk be pár falatot” kategóriában is jó esélyekkel indul.

Próbáljátok ki!