Közeli helyeken: állatsimogatás és nordic walking Dozmaton

DOZMc2Gyakran érzem a nap végén, hogy szükségem van mozgásra, hogy kiadjam a napi feszültséget. Egész napos irodai lét után nem elégszem meg a konditeremmel, sem azzal, hogy valamelyik pályán rójam és számolgassam a köröket. A természetbe vágyom. Hétköznap este, 7 óra tájékán Szombathelyről nézve a Kőszegi hegységbe menni igencsak későn van, még akkor is, ha sokáig fenn van a Nap. Hosszasan keresgéltem az ideális helyet, az idő és benzintakarékos, de tökéletes megoldást.

Dozmaton megtaláltam! Dozmat egy gyönyörűséges kis falu, Szombathelytől 10 km-re. Rendelkezik egy kijelölt 9 km-es nordic walking útvonallal, valamint 2 tanösvénnyel.

Dozmat (Bonyhádi Zoli fotója)
Dozmat (Bonyhádi Zoli fotója)

A két tanösvény egy útvonalon indul, majd kettéválik: a kitartóbbak a 4-5 km-es körön, a kevésbé bátrabbak a 2 km-esen szedhetik a lábukat. Akármelyik kört is választjuk, mindegyik jól kijelölt, a terep alkalmas nordic walkingolásra, futásra, de andalgó sétára is, és gyerekekkel is járható.

Az utak erdőn, mezőn, szántók mellett vezetnek, gyönyörű kilátással a bucsui határra, és nem egyszer volt alkalmam szökkenő őzet, vagy éppen iszkoló nyulat látni. Érdemes megállni, és szemet, lelket melengetni.

Dozmat (Bonyhádi Zoli fotója)
Dozmat (Bonyhádi Zoli fotója)

Minthogy többször említettem, bármelyik távot is választjuk egy–egy kört írunk le, én a kört mindig a játszótérről indítom, ugyanis ott van kijelölt parkoló, valamint kitáblázott térkép a különböző távokról. Nem a falu felé, hanem ellenkező irányba indulok, így a faluba érek vissza.

Dozmat azon szakaszán, ahol visszakanyarodnak és olvadnak egybe az ösvények, lépten-nyomon bekerített, legelő állatokba botlunk, így még egy indokkal több, hogy gyerekekkel vágjunk neki. Mellékelek pár képet kedvcsinálónak.

Próbáljátok ki!

Dozmat

unnamed