Tudjátok, mi az a Frangipani? Irány Keszthely, ott megcsodálhatjátok!

festetics_kastelyTrópus legszebb virágaival találkozhatunk a hétvégén a közeli keszthelyi Festetics kastélypark Pálmaházában. Rögtön eszünkbe is jutnak  az általunk oly kedvelt, kerteket díszítő leanderek, esetleg még a hibiscus és a golgotavirág sem ismeretlen… de tudjátok-e mi az a Frangipani?   Így első hallásra nem tudjuk eldönteni, hogy eszik-e vagy isszák, esetleg egy Lázár Ervin mese varázslatos szereplőjének a neve?!

Az igazság az, hogy a Frangipani, a legbódítóbb illatú virág, amivel valaha is találkoztam. Az ember rögtön felfigyel a csodálatos árnyalatban pompázó, propellerszerűen csavarodó virágcsokorra, és miután belenyomta az orrát a virággyűrűbe, rögtön elvarázsol.

Egyes fajtái a kókuszra, míg mások a vaníliára emlékeztetnek, a különböző árnyalatok eltérő illatokat produkálnak. Nálunk Hawaii rózsájának is hívják, tudományosabb nevén Plumeria, melyet Charles Plumier francia botanikus, szerzetes nevéről kapta és ezen kívül ahány nemzet annyiféle névvel illetik.

Frangipani

Virágfüzért is fűznek belőle, bankjegyeken szerepel, máshol nemzeti virág, a szigetlakók pedig sebeket gyógyítanak tejnedvével, és reméljük a parfümgyárak is felhasználják. Ha megenni nem is tudjuk, mivel mérgező hatású, a füled mögé nyugodtan tűzheted, de vigyázz melyik cimpád mögé helyezed!

Frangipani-Tree-in-Flower

 

A jobb fül mögé tűzött virág azt jelzi: „még szabad vagyok”, a bal oldal jelentése: „már elígérkeztem”.

Szóval Urak, figyeljétek a Frangipanit, és ha nem láttok fül mögött elbújó szirmokat, nyugodtan adjátok kézbe, biztos sikerre számíthattok!:)

– Szerző: Eszter-