Utálod a tested, te beteg vagy?! – Hat ismérv, amiből megtudhatod

o-BODY-DYSMORPHIC-DISORDER-facebook

Jó-jó, utálhatjuk görbe orrunkat vagy a szarkalábakat a szemünk alatt, de ez még normálisnak is tekinthető. Ám az, aki vélt vagy valós testi hibái körül rögeszmésen pörög, lehet, tényleg komoly pszichés szorongásokkal küzd, és egy betegséggel, amelynek már tudományos neve is van. Nekem ez új, úgyhogy leírom és gyakorlom, mert tartok tőle, rövidesen nálunk is „divatba” jön: ez  a Body Dysmorphic Disorder (BDD), ami, egyfajta testképzavar, krónikus pszichés rendellenesség – amit gyógyítani kell. Amerikában a lakosság egy-két  százaléka szenved tőle.

Tíz pontban összegyűjtöttük a tüneteket:

1. A BDD-ben szenvedő egész nap a negatív gondolatinak rabja, nem tud szabadulni tőlük. Képtelenek a munkára koncentrálni vagy az iskolában is vélt rögeszméje körül tipródik. (Például azt hiszi, hogy kopaszodik.  Betegesen, állandóan nézegeti magát a tükörben, retteg a fésüléstől, mert ha meglát egy -két elhullott hajszálat, rögtön azt hiszi, rövidesen megkopaszodik…Bárkivel találkozik, azt hiszi, az ő haját és vélt kopaszságát nézi. )

2. Nem hisz azoknak, akik megdicsérik külsejét.

3. Kerüli a szociális helyzeteket és elszigeteli magát, még a család és a barátok is idegesítik, mert attól tart, mások is folyton a testi hibáját figyelik.

4. Minden pénzét testi fóbiájának megszüntetésére költi, ám hiába végeztet el magán bármilyen beavatkozást, plasztikai sebészeti eljárást, az eredménnyel továbbra is elégedetlen marad.

 

Untitled-11

 

5. Bármely testrésszel szemben kialakulhat kórós nemtetszés, de a legjellemzőbb: a haj, a bőr, az orr, az áll és a gyomor. A problémák legtöbbször jelentéktelenek, vagy nem is léteznek, ám aki BDD-ben szenved, az ezt a kis vagy vélt hibát is felnagyítja, és olyan komoly érzelmi stresszként éli meg, úgy, hogy mindennapi napi életét is lehetetlenné teszi.

– Bőrhibák: ráncok, hegek, akne és pattanások

Haj: kopaszodás

Arcvonások – orr, ajak, áll formájával való elégedetlenség

Testtömeg – súllyal és/vagy az izomtónussal való elégedetlenség

6. Ebben a testképzavarban szenvedő gyakran végez valami kényszeres, ismétlődő viselkedést, hogy megpróbálja elrejteni vagy kijavítani a vélt vagy valós testi tökéletlenséget, azonban ezek a korrekciók csak átmeneti enyhülést hozhatnak. Példák:

takarás (testhelyzet, ruha, smink, haj, sapka, stb)

összehasonlítja testrészét mások megjelenésével

sebészeti beavatkozások sora

– állandó ellenőrzés a tükörben

– vagy a tükör kerülése

túlzott ápolás

– a bőr állandó nyomkodása

túlzott testmozgás

– gyakori átöltözés

– állandóan a vélt hibáiról beszél

bdd(1)

A BDD leggyakrabban a serdülők és tizenévesek betegsége, és a kutatások azt mutatják, hogy egyformán jellemző férfiakra és nőkre is. Kialakulásainak okai nem bizonyítottak, de bizonyos biológiai és környezeti tényezők is hozzájárulnak, valamint a genetikai hajlam, a neurobiológiai tényezők, mint például a hibás a szerotonin az agyban, a személyiségjegyek, és az élettapasztalatok is segíthetnek a tünetek kialakulásában.

Súlyos esetekben a betegek képtelenek elhagyni a lakását, öngyilkossági gondolataik (akár kísérlete) lehetnek.  Ehhez a mentális  betegséghez gyakran társulhatnak szorongásos zavarok, depresszió és a táplálkozási rendellenességek. Ezért, aki ezeket a tüneteket tapasztalja magán, azonnal forduljon mentális szakemberhez, pszichológushoz vagy pszichoterapeutához!