Már a határon vagy? Közeli helyeken: a bildeini Határélmény-parkban

Ha hétvégére keresel egy közeli kirándulóhelyet, hogy levezesd a héten felgyűlt feszültséget – megtaláltad! A gyerekeknek kalandpark – elvégre nem minden nap futkározhatnak második világháborús lövészárokban egy igazi T34-es tank roncsa mellett vagy tapicskolhatnak úszóhídon – a felnőtteknek pedig visszatekintés, a múlt kézzelfogható érzete, új információk szerzése: mindez egy helyen a bildeini Határélmény-parkban.
grenzerfahrugsweg-eselreiten-712x350

Hogy is lehetne röviden jellemezni ezt a Szombathelytől alig 20 km-re lévő (Nárai felé elhagyva a várost, Pornóapátiban a templomnál balra lévő kis utcán át megközelíthető) 370 lakosú falu különleges látnivalóját? Kültéri múzeum vagy interaktív történelem óra a patak partján? A 3 éve megnyitott „tanösvényen” mindent megtalálhatunk, ami a határokkal (és saját határainkkal) kapcsolatos: legyen az pszichológiai avagy valóságos. A kérdésre, hogy ezeket átlépjük-e vagy sem, a nap végére talán választ találunk…
Az 5 km-es túra a falu közepétől indul, a Labirintustól, mely akár a saját életünket is szimbolizálhatja. Belekavarodni egyszerű, de megtalálni a kivezető utat? A tervező, Andreas Lehner szerint: „a gyerekek számára játszótér, a fiatalok élvezik, mert elbújhatnak bent csókolózni, az idősek meg önmagukon végezhetnek Alzheimer-tesztet, hogy tudniillik megtalálják-e a kijáratot vagy sem…”
Labyrinth kinder
Innen néhány száz méterre található az eredeti formájában helyreállított lövészárok, és amíg a srácok a sötét bunkerben bujkálnak és riogatják egymást viccesen, addig a felnőtteknek biztosan eszükbe jut, hogy remélhetőleg a mi gyerekeink ezt már csak és kizárólag így fogják ismerni a jövőben is… Pacifisták előnyben! :)
tank

A következő állomás (emlékeztek az akadályversenyekre? :) ) attól függ, hogy a patak melyik partján indulunk el. Választhatjuk a híd túloldalán a magyar őrtornyot, a vasfüggöny egy darabjával és máris érezhetjük az akkori idők fojtogató leheletét – a friss alpokaljai levegő dacára. Határozottan ambivalens érzés…

vastorony

Tovább sétálva (vagy biciklizve!) útközben megnézhetjük Reinhardt Gombots szobrát, a Meliorációs követ, majd egy újabb, a Pinkán emelt hídhoz érünk, melyet pont a magyar és az osztrák határ nyomvonalára építettek, így egyik oldalán kihajolva még Magyarországon vagyunk, másik oldalon pedig Ausztriában. Mivel pedig a híd közepe üvegből van, egyben határtalanul (jól) is érezhetjük magunkat. :) Közben, ha szerencsénk van, a vidék állatvilágát is megfigyelhetjük: ragadozó madarakat, vízi állatokat. Nemcsak történelem, de biológia és földrajz órát is lehetne itt szemléletesen tartani!

híd

A falu felé visszasétálva még egy csupa üveg „meditációs” stéget is találunk, gyerekekkel együtt persze nem nagyon fog menni a csendes meditálás (s így elménk határtalanná tágítása), de az biztos tetszeni fog nekik is, hogy látják a vizet maguk alatt hömpölyögni. Pláne, ha visszaérünk a faluba, az utolsó látványossághoz: a kis tóra épített úszóhídhoz. Itt mindenki kedve szerint kipróbálhatja bátorságát és egyensúlyérzékét a közepén lévő kötélrácson.

schwimmende brücke


Természetesen a park egész területén több nyelven (magyarul is!) olvasható információs táblákat helyeztek el, melyekből sok érdekességet megtudhatunk, olyat is, ami annak idején az iskolában biztosan nem hangzott el…

 A túrától kellemesen elfáradva, új ismeretekkel feltankolva, élményekkel gazdagon még betérhetünk valamelyik helyi vendéglőbe, ahol akár a vidék specialitásait is megkóstolhatjuk. De erről majd egy másik posztban írok…

További információk a helyről: http://www.bildein.at/grenzerfahrungsweg (német nyelvű)

Köszönjük Szabadfi Zoltánnak, a bildeini Kulturverein Grenzgänger kulturális menedzserének a háttérinformációkat, aki magyar nyelven is szívesen tájékoztatja az érdeklődőket.

 

by Évi & Juci