Karácsony előtt még egy tesztsütés? Mézes-lekváros-csokis finomságot ajánlunk

mézes szív

 

A karácsonyi vacsorát egy ideje, pontosan 5 éve, a keresztlányoméknál tartjuk. Ott összegyűlik az egész család apraja-nagyja. Van mindenféle korosztály, rengeteg étel, mi szem-szájnak ingere. A sütiket mindig én készítem. Nem aprózom el, 8-9 félét biztos az ünnepi asztalra rittyentek! Kb. 3 éve kóstoltam egy sütit még októberben. Rögtön kértem is a receptet, mert nagyon ízlett. Gondoltam, mivel mézes, karácsonyra megsütöm. Így is tettem.

Készült rengeteg, mindenféle édesség: habos, krémes, linzer, beigli és persze ez az új keletű sütike, ami minden szerénységemet félre téve, igen szépre és finomra sikeredett. Arra lettem figyelmes, hogy az öt gyerek közül mindegyiknek a kezeiben ez a süti van, és plusz még egy a szájában! :) Ez volt a csokis szívek debütálása! Azóta szinte minden alkalomra el kell készítenem, mert abbahagyhatatlan annak, aki szereti a mézes-lekváros-csokis finomságot!

Hozzávalók és elkészítés:

5 dkg vaj, 6 dkg barnacukor, 12 dkg méz Ezeket kis lángon addig melegítjük, míg a cukor elolvad. Kihűtjük.

Ha kihűlt, hidegen belekeverünk: 1 db tojást, 25 dkg finomlisztet, ½ csomag mézes fűszerkeveréket és 1 csomag sütőport (12gr).

Tésztát gyúrunk. Egy éjszakát hűtőben pihentetjük. Nem kell megijedni, hogy ragacsos a tészta, másnapra tökéletes lesz! Lisztezett deszkán 4-5 mm vastagra nyújtjuk, és formákat szaggatunk belőle. Papírral bélelt gáztepsiben 175°-on, 5-7 percig sütjük.

 

sütik

 

FONTOS: A tészta ne legyen: – túl vékonyra nyújtva, mert könnyen megég, – nagyon barnára sütve, mert akkor nehezen puhul vissza.

Egy-egy szépen megsült tésztát pikáns lekvárral összeragasztunk. Tetejét olvasztott csokiba mártjuk, és azt várjuk, mikor ehetünk már belőle. Jól záródó dobozba rakjuk, mikor a csoki már megdermedt rajta. Dupla adag sem túl sok!!!!!

Vendégszerző: Katalin