Mivel lepjük meg a locsolókat? Így díszítsd a húsvéti tojásokat!

5_tojasokHagyományos családi szeánsz nálunk a húsvét előtti közös nyuszitojás készítés: az írókázás és/vagy a batikolás. Ez a két technika vált be, öt-öt lépésben most közreadjuk a fortélyainkat:

1. Irókázás

0. Jó 10 perc alatt keményre főzzük a tojásokat, szigorúan lassú tűzön, hideg vízben tesszük fel őket, nehogy közben elrepedezzenek. (Így sem ússzuk meg, hogy egy –két tojás mindig a vacsora részévé válik.)332339_tojas

1. Előkészületként: vízzel,       ecettel kikeverjük a festéket, meggyújtunk egy fehér színű gyertyát, és várjuk, hogy olvadni kezdjen körülötte a viasz (valójában paraffin, sztearin, stb).

2. Ezt követően veszünk egy tollbetétet, vagy készítünk saját írókát (szükség lesz hozzá egy rézlapocskára, egy ágacskára és egy vékony tűre, a részletes leírást itt megtalálja… http://www.katyikezebol.hu/2011/02/iroka-keszitese.html).

31_dscf0073

3. Belemártjuk írókánkat a folyékony viaszba, és több részletben felvisszük vele a tojásokra a mintát. (Ügyelni kell rá, hogy az íróka ne hűljön ki, ennek érdekében nem csak a kanóc alatti viasztavacskába mártogatjuk, hanem időnként a gyertya lángjában fel is melegítjük.) A mintázást követően megvárjuk, míg a viasz megszárad.

194658_toj2

4. A díszített tojásokat belehelyezzük a festékbe, és várunk. Majd kikanalazzuk a festékből a tojást, és hagyjuk megszáradni.

5. A legvégén olajjal vagy szalonnahéjjal bekenjük.

194659_tojascimlap

Plusz egy: A precízebbek persze le is kaparhatják a viaszt a tojásról, vagy hajszárítóval leolvasztják róla. Mi rajtahagytuk, úgy is szép, és biztosan nem sérül a festék…

 

2. A batikolás

Bemutatjuk a világ legegyszerűbb módját annak, miként lehet szép és hagyományos, természetbarát módon, akár óvodás korú  gyerekekkel is tojást festeni:

0. Főzz keményre annyi tojást, amennyit gondolsz.

1. Végy egy piaci ismerőst, aki összegyűjt neked egy kis zacskóra való hagymahéjat (a külső, száraz héjból kell jó sok). A vöröshagyma héjára vizet öntünk, hogy elfedje, és egy nagy lábosban az egészet felforraljuk. (Apropó, a fotók mobillal készültek, amatőrök, elismerem, de így is talán még elviselhető illusztrációk:)

tojasfestes4

2. Szaladjunk ki a kertbe, keressünk petrezselyemlevelet, lóherét, vagy akármilyen szép formájú kis zöld levélkét.

3. Kutassunk a fiókban egy leszanált, lyukas harisnya után. Ha megvan, vágjunk belőle 15 cm-es darabokat. A levelet megnedvesítjük, ráhelyezzük a már száraz, főtt tojásra, és az egészet becsomagoljuk a harisnyába, jó szorosan. Valahogy így:tojasfestes01

4. Ezután helyezzük óvatosan bele a harisnyás tojásokat a hagymahéjas forró vízbe, majd a kívánt szín eléréséig hagyjuk őket pihenni. Miután kivesszük, óvatosan lehámozhatjuk róla a harisnyát.

30_dscf0068

5. Szalonnahéjjal vagy olajjal dörzsöljük át, így szép fényes lesz.

 

37_husvet_42

Plusz még egy tipp:

Meg sem kell előre főzni a tojást. Nyugodtan be lehet csomagolni nyersen a harisnyába, együtt főzni a hagymahéjjal, majd hagyni a lében kihűlni.