A zöldségesnél helyes, kis sárgabarackokat kaptam, és ahogy megláttam, kedvet kaptam egy jó sárgabarackos gombócra. Nem is sokat kellett várnia a gyümölcsöknek, aznap a vacsoraasztalra kerültek.
Hozzávalók a gombóc tésztájához:
kb. 1 kg burgonya
2 tojás
100 gramm vaj (nálunk laktózmentes)
350 gramm búzaliszt (nálunk teljes kiőrlésű)
A töltelékhez:
20 db apró szemű sárgabarack
fahéj
A hempergetéshez:
4 evőkanál olaj
100 gramm őrölt mandula
A tálaláshoz:
sárgabarack lekvár
Elkészítés:
A burgonyát megmosom, meghámozom.
Felkockázom.
Megfőzöm.
Összetöröm, majd hűlni hagyom.
A sárgabarackokat megmosom, kimagozom.
Fahéjjal megszórom.
A kihűlt burgonyához teszem a tojásokat és a vajat.
Fokozatosan teszem hozzá a lisztet. A burgonya víztartalmától függ a szükséges mennyiség.
Kézzel formázható állagúra gyúrom a tésztát.
Vizet forralok.
Közben a tészta és a gyümölcsök egyesítéséből gombócokat formázok.
Az olajat felhevítem, megpirítom benne a mandulát.
A gombócokat belehelyezem a lobogva forró vízbe. Megvárom, míg a víz színéig emelkednek, és még 3-4 percet, és kiszedem a gombócokat egyenként.
A gombócokat egymás mellé helyezem a mandulás serpenyőbe.
Mikor mindegyik bent sorakozik, meghempergetem a gombócokat, míg egyenletesen mandulával bevontak lesznek.
A gombócokat sárgabarack lekvárral tálalom.
Jó étvágyat!
ha nincs barack, akkor barackdzsemmel kell, ezért kell főzni míg szezonja van. Én itt találtam recepteket, jövő héten ki is próbálom. Küldöm Nektek is http://glurl.co/befozok