Kánikulai kisokos – Praktikák, amivel átvészelheted ezt az őrjítő meleget

ice-bucket

Tudom, nem mondok újdonságot azzal, hogy meleg van, sőőőt kánikula. Még vár ránk néhány ilyen nap, így néhány praktikát, ötletet szeretnék megosztani a blogolvasókkal, hátha valakinek még segít. Az unalomig ismételgetett dolgokkal persze mindenki tisztában van: sok folyadékot inni, árnyékra menni (vagy még inkább: otthon maradni), naptej, szellős ruha, fejfedő, gyakori zuhanyozás… De mi az, amivel még megkönnyíthetjük ezeknek a forró napoknak az átvészelését?

A lakás hűvösen tartásával kapcsolatban nekem bevált, hogy még a nagy meleg előtt feltúrtam az ágyneműs szekrényt és előszedtem a régebbi (és már nem használt) fehér lepedőket és ahol lehetett kívülről, ahol nem, ott belülről felraktam (könnyen leszedhető papírragasztóval) a nyílászárókra. Van egy „fílingje”, nem mondom – de néhány fokot biztosan jelent, nem beszélve a fehér szín hűsítő érzetéről.

46_img_2907

Ezen kívül egész nap zárva vannak az ablakok, ahol van redőny: lehúzva, és egészen este 9-ig így is maradnak, csak utána tárom ki az összes nyitható felületet (a lepedőket felhajtom). Reggel 8 óra körül már vissza is zárok mindent. Így még több kánikulai hét után is 25 fok van itt benn, klíma nélkül. Persze szerencsém is van abból a szempontból, hogy nem kell a lakótérben főznöm (ami több fokkal megemelheti a benti hőmérsékletet, mint ahogy a világítótestek égői is, úgyhogy ne sokat égessük a lámpákat!!), mert lent az alsó helyiségben (pince, garázs és mosókonyha) van tűzhelyem, így ezt használom nyári konyhaként.

875550-a3b1b030-7259-11e3-a270-7f94192abf56

Mikor gyerek voltam, a nagymamámnál is volt külön nyári konyha és akkoriban nagyon nem értettem, minek kell ez a „nagyzolás” – de most már teljesen átérzem! :)

Apropó főzés: felejtsük el a nagyon macerás, hosszú időt igénylő ételeket: csak és kizárólag egyszerű, gyorsan elkészíthető és nem túl fűszeres ételekben gondolkodjunk, sőt előnyben részesíthetjük a nyers ételeket is. A fűszerek egy részének megvan az a – télen hasznos – tulajdonsága, hogy melegítenek: ilyen például az erős paprika, a bors, gyömbér, köményfélék, kurkuma, fahéj…

Használjunk inkább friss zöldfűszereket!

Nagy hasznát vehetjük a turmixgépünknek (krémlevesek, nyers zöldséglevesek, szószok, salsák elkészítésekor), illetve keressük elő a wokot, mert ebben a vékonyra vágott zöldségek pillanatok alatt átsülnek. Ami elkészült, ne hagyjuk elől órákra, hanem ahogy lehet (például hideg vízfürdő után), tegyük a hűtőbe! A tejterméket, húst tartalmazó ételek nagyon hamar romlásnak indulnak a melegben (könnyebben szaporodnak benne a baktériumok), de egy egyszerű zöldség leves is gyorsan meg tud savanyodni! A hűtőben se tároljuk a készételt több napig, inkább dobjuk ki!

tilapia with mango salsa

Nálunk vannak házi- és haszonállatok is, úgyhogy semmi nem megy veszendőbe! J

Desszertnek válasszunk fagylaltot, sütés nélkül készülő joghurttortát vagy gyümölcstortát!


Ha nem vagyunk képesek több liter folyadékot meginni (ismerek ilyet!), vegyünk dinnyét, vágjuk fel kockákra a héja nélkül és lehűtve fogyasszuk! Napközben kerüljük az alkoholos italokat (vízelvonó hatásúak a koffeinnel együtt), maximum este fogyasszunk könnyű fröccsöt vagy sört, de a röviditalokat akkor is hanyagoljuk! Én például – bár szeretem a kávét, most a napokban csak egy felet iszom reggelente, azt is felvizezve, mert észrevettem, hogy nem tesz jót, nagyon megdobogtatta a szívemet.

IMG_6126

Figyeljünk a testünk jelzéseire és így biztosan könnyebben átvészeljük ezt az időszakot (amit január végén majd visszasírunk)! :)

by Juci