Segítség! Etikátlan a tanár úr! Elő a kódexszel!

Beleolvastunk a pedagógusok etikai kódexébe, merthogy készül egy ilyen is, egyelőre tervezetként lapozható…

bad_teacher-thumb-640xauto-3698

Tegyük fel, hogy munkahelyünkön a főnökünk egyszer csak azt mondaná, hogy szeretné ha némely dolgokra jobban ügyelnénk mostantól. Csak úgy a miheztartás végett. Például munkahelyünkre sose panaszkodjuk, csak jót mondjunk. Hivatásunkhoz méltóan öltözködjünk, felejtsük már el a dekoltázst meg a túl minit. Igyekezzünk senki sem megbotránkoztatni azzal ahogy beszélünk vagy viselkedésünk.

Lehetőleg tegyük le a kávét-cigit-alkoholt vagy ha nem sikerül, menjünk orvoshoz. Amúgy is csak akkor menjünk dolgozni, ha testileg-lelkileg toppon vagyunk, máskülönben megint menjünk dokihoz. Ha hazaesünk rögtön vegyük elő a tankönyveket, mert élethosszig kell… A munkatársakkal, beosztottakkal sose bizalmaskodjunk, meg ne is beszéljünk csúnyán előttük. Ha pedig azt látjuk, hogy nem úgy dolgozik, ahogy kellene, szóljunk már rá, vagy menjünk panaszra a főnökhöz.

Nyilván legtöbben csak pislognánk, hogy mi van???

Ezután jobb ha vigyázok, kinek panaszkodom a főnökre? 40 fokban is nyakig begombolkozom? És mit csinálunk a kávészünetben? Nem vészelhetem át az influenzát a féltett íróasztalom fölött? Meg a Julinak se mesélhetem, hogy b… át megint a gázszerelő? Ahhoz a drága Jenőhöz meg menjek oda, és mondjam a szemébe, hogy egy nagy rakás szar a munkája? Vagy meséljem el inkább a főnöknek? Kikérem magamnak és egyébként is milyen jogon – így durrognánk.

Na jó, persze eléggé túloztam, nehéz is elképzelni egy olyan munkahelyet ahol ez megtörténhetne. Pedig van.

Teacher Calling on Student

Erősen sarkítva ugyan, de ilyen és hasonló kitételeket tartalmaz a pedagógusok etikai kódexe, melyet egyelőre tervezetként olvashat, aki kíváncsi. Tiltakoznak is ellene a hivatás gyakorlói, de alighanem ők sem nagyon hisznek abban, hogy sikerrel. A kódexet rövidesen véglegesítik, most még úgymond lehetőséget adnak a szakmának, hogy véleményezze azt…

Mit mondjak, nem gyakorló pedagógusként felháborítónak érzeném én is, hogy úgy akarnak kezelni, mint egy gépet. Tegyek lakatot a számra, dobjam el az öngyújtót, válogassam meg a ruháimat, mondjam azt “a macska rúgja meg”, a tanítvány csak a matekfeladatig érdekeljen és jelentsek arról, aki kicsit elhajlik.

Márpedig a kódex szerint a pedagógus a nemzet érdekében dolgozik, elkötelezett a magyar társadalom iránt, felelősségteljesen dönt és cselekszik, folyamatosan fejleszti szaktudását, tisztességes, jóhiszemű, megjelenése és magaviselete méltóságteljes és példamutató, pártatlan, igazságos, méltányos, fellép a diákok és kollégák jogainak védelmében, előítéletektől mentes, mindenkivel együttműködő, jó szándékúan bírál és persze önbírálatot is tanúsít, küldetését lelkiismeretesen teljesíti. Most tegye fel a kezét, aki látott már ilyent! Na ugye…

tanárnő

Az viszont már nem elég világos számomra, hogy én, a nempedagógus, hol és hogyan jelezzem, ha gondom van a pedagógussal. Mert bizony van. Tegnap például a kislányom az óvó néni ölébe ült, miközben rakosgatta a fakockákat. Délután meg arra érkeztem, hogy egy másik óvó néni ölelgette, amikor kirakózott. Az iskolában úgy jött velem szembe a biológia tanárnő, hogy a miniszoknyája, fölé testhezálló blúzt húzott és a dekoltázsát még egy gyöngysorral is kiemelte.

A minap azt hallottam, hogy valamelyik osztályban olyan tanár tanít – imádják és tisztelik a gyerekek – , aki egész órán, folyamatosan káromkodik. A napközibe meg, ha szép az idő nem tudok úgy érkezni, hogy az udvaron a gyerekek ne boldogan rohangálnának, a pedagógusok meg ne egymással beszélgetnének. Tutira nem a nevelési elvekről…

A múltkor jó náthásan dolgozott az egyik, na biztos tőle kapta el a vírust a fiam. Ja és olyant is láttam már, hogy egy tanár rágyújtott egy cigire, nem is olyan messze a sulitól. Ráadásul nem egynek ismerem a véleményét a munkahelyéről, szóval még a szájuk is jár.

Szülő vagyok, nem feltétlenül a legjobb tapasztalatokkal. Jár gyerek oviba, jár iskolába. Láttam már fajgyűlölő óvónőt, szülővel ordibáló, agresszív tanítónőt, alkoholista, link tanárt. És volt szerencsém óvó nénihez, akiről nem lehetett levakarni a kölyköket, tanítóhoz, akinek a kisdiák elsősorban emberke, és csak másodsorban diák, tanárt aki saját pénzéből finanszírozza a tehetséggondozást. Azt tudom csak írni: ők is Emberek. Végzik a munkájukat, ki így, ki úgy. A kódex szerintem változtatni ezen nem fog, viszont – amellett, hogy kívülállóként olvasva kicsit vicces is – roppant megalázó. Megalázottnak lenni pedig pocsék dolog. Úgyhogy velük együtt: tiltakozom én is!

Eszter

15 hozzászólás “Segítség! Etikátlan a tanár úr! Elő a kódexszel!” bejegyzéshez

 1. Kedves Eszter!

  Azért nagyon sok munkahely van, ahol az öltözködésre, viselkedésre komoly szabályok vonatkoznak. Csak hogy mást ne említsek ott vannak a bankban dolgozók. Ahol a takarítónőtől a bankszemélyzetig mindenkire szigorú előírások vonatkoznak. (És a banki alkalmazottak döntő többsége sem keres milliókat havonta.)

  Az pedig, hogy valaki a munkahelyén ne (/se) káromkodjon -szerintem- alapvető dolog. Pláne olyan, aki gyerekekkel foglalkozik. Szerintem a káromkodás és a tanári szakma nem fér össze.

  A nagy cégeknek pedig pontosan szabályzott útmutatása van az alkalmazottak számára, amely leírja, hogy milyen esetekben (pl korrupt/saját zsebre dolgozó ügyintéző, avagy a cég hírnevét egyéb módon rontó alkalmazott) hova kell a panaszával fordulni. Azaz pontos feljelentési útvonalakat határoznak meg – telefonszámokkal, nevekkel, e-mail címekkel.

  1. Nos, Kedves Róbert és GErry!
   Bizonyára önök “jó” helyen dolgoznak….!!! Felnevettem, hogy ennyire védik a rendszert! Évtizedekre mehetünk vissza és ennyire nem volt més soha megalázva egy pedagógus személyisége! Báhhh!

   Olvasatomban látom, hogy Ön vagy nem látja át a helyzet iróniáját, a szülő által írt szélsőséges példát, mely ha nem is a valóságot, de annak kisarkított, megalázó mivoltát fejezte ki.

   Tudja, én lassan 10 éve tanítok. Életem a gyerekek nevelésére, tanítására áldozom. Rossz szó rá….nem áldozat. Imádom a munkám. A leghálásabb feladat a világon. Ám, úgy vélem, az alapvető dolgokat a pedagógus ösztönösen megteszi kódex mentesen. Nem öltözik úgy, hogy a 8. osztályos gyerek nyála csöpögjön utána. Nem beszél mocskos mód úgy, hogy ezzel a legrosszabb példát mutassa a szép anyanyelvünk használatára. Nem alkohol ittas fejjel megy be a terembe…Hozzátenném, vannak ilyen kollégák a világban. Ezt úgy vélem a vezetőség által kéne kiszűrni és helyretenni, de nem globálisan….mert nevetséges. Aki zsigerből, ösztönösen és szívből a gyermekekért él a munkájában, annak sosem kellettek effélék…ez csak arra jó, hogy a sok papírmunka, megalázó számonkérések mellett még egyet rúgjunk az oktatásügybe. Az, hogy dohányzik….ugyan már! Az, hogy rohanni kell a főnökhöz?! Mi lesz itt?! Spicliképzés?! Elég nagy problémám volt mindig is, hogy a tanítói szakma nőies mivolta végett a nők rivalizáltak egymással….nos, így aztán végképp megoldanák a jó kis feszült légkört az intézményekben. S otthon?! VAgy nyáron….a tanító néni leül egyet sörözni a teraszon az új párjával egy nyaralás alkalmával….arra jár Marcika családja és hopp! A tanító néni alkoholizál, züllik és már megint új pasija van! S el is indult a folyamat. SAját magam döntése volt az, hogy az életvitelem iskolán kívül is igyekszem példaértékűen élni, mert számomra fontos, hogy a gyerek érezze, hogy amit tanítok neki etika és erkölcs az nem légből kapott. A gyerek érzi, hogy ki az aki bort iszik, s vizet prédikál. DE KÖNYÖRGÖM! Ez már a túlzások túlzása! Pláne ,hogy a szülőknek (elnézést tőlük) mennyi jogot adnak, a gyereknek szintén…s lassan egy nyílt átvilágított és irányított nevelde vagy fegyház érzetét kelti a TANÁROKNAK a munkahelye….Na, ennyi voltam! Lenne azért még mit írnom, de így is ugrik rá, aki úgy érzi, nem inge.

 2. Kedves Eszter,
  gyakorló tanárként, tanár-jelölteket is oktatóként kell, hogy elmondjam Önnek, ez a kódex az alfája és ómegája az eredményes oktatásnak, hiteles pedagóguskép kialakításának. Amit leír a kódex én a minimumnak tartom… és most szörnyülködhet. Ennek a kódexnek rendszerváltás után kellett volna elkészülnie. (Mellette megjegyzem szakértőnek és szakembernek tartanak és pedagógus etikát oktattam is.)
  A felekezeti iskolák részére (keresztény iskoláknak van!) már több éve van. Eredménye látszik is! A mi jövőnk, áttételesen a tanárok, tanítók kezében van, közvetlen pedig gyermekeink jövője.
  A liberális oktatáspolitika mindig megbukott… szerencsére.
  Kérem, ne aggodalmaskodjon, végre jó kézekben van az Ország!

 3. Túlmodernizált világunkban ilyen-olyan tankönyvek között, interaktív iskolatáblák és az Internet jelenlétében is hiszem és vallom:
  A pedagógus legfontosabb szerszáma A TULAJDON EGYÉNISÉGE! Mindezek ellenére ezt a etikai kódexnek csúfolt förmedvényt megalázónak és ártalmasnak tartom.

  Elismerem, többnyire olyan normákat kanonizál, amelyet a tanárok többsége MAGÁTÓL ÉRTETŐDŐNEK tart – merev kőtáblák nélkül is! És bizony akad benne elég sok túlzás is. Nem kívánom sorolni, mert nem is ez a lényeg.

  “Az én vezérem bensőmből vezérel…” Akik ezt a kódexet vagy akármit kiagyalták, nem tudom, ismerik-e, ÉRTIK-e az idézethez tartozó verset. (Állítólag van, akinek tanítania is kéne…) Ezen elvárások merev szabályokba való rögzítése pont az egyéniség elvesztését eredményezi. Ez alapján bárkit (ismétlem: BÁRKIT!), aki nem tetszik a helyi kiskirályságnak, könnyen meg lehet tőle szabadulni. Ezzel el lehet hinteni a félelem és a bizalmatlanság légkörét a tantestületekben, megalázva, engedelmes szolgalélekké lealacsonyítva a szakma képviselőit. Nyílt titok, ez a jelenlegi HATALOM LEPLEZETLEN SZÁNDÉKA.

  “Lovasnemzet a magyar” – szokták emlegetni. Ez igaz, legalább is annyiban, hogy mindig átesünk a ló túlsó oldalára. Az a “liberalizmus” aminek Magyarországon csak egy groteszk paródiája valósult meg, jelen korunkban szitokszóvá silányult. Pedig szükség van rá, mégpedig a nevelés-oktatásban is. Hiánya esetén a társadalom egy monoton gépezetté, szürke droidokká aljasul. Tudvalevő, ez minden diktatúra alig titkolt vágyálma!

  Ebből pedig kösz, nem kérünk! Folytatnám az előbbi idézetet:

  “Emberek, nem vadak –
  elmék vagyunk! Szivünk, mig vágyat érlel,
  nem kartoték-adat.
  Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet,
  jó szóval oktasd, játszani is engedd
  szép, komoly fiadat!”

  1. Nézd, én nem olvastam az etikai kódexet, csak a cikkben megjelentekre reagáltam.
   Annak, aki tudja mi az elvárás nyilván nincs szüksége ilyenre. De valami oknál fogva mégis nagyon sok cégnél van ilyen (és azokat nem Viktor királyunk írta). És az ilyen cégeknél keményen be is van tartatva.
   Nyilván lehetnek az eredeti irományban olyanok, amelyekkel nem kell egyet érteni, de a fenti cikkben kifogásolt öltözködési, viselkedési szokások (pláne az említett káromkodó tanerő) nem hiszem, hogy problémát jelentene.
   (No, letöltöttem, belenéztem (mind a 26 oldalt nem olvastam): az egész nem szól másról, mint hogyan dolgozzunk normálisan. Semmi olyat nem ír, ami ne lenne nyilvánvaló.)

 4. Óóó, tisztelt Gerry!

  Kérem, tanítson még! Szeretnék okosságokat olvasni Öntől!
  Egyébként ha lehet, tegye nyilvánossá elérhetőségeit is, hátha megcsörren hétfő reggel az a mobil, aztán Czunyiné is megdicséri. Igen! Ilyen emberek kellenek!

  Mellesleg gratulálok, sikerült a legirritálóbbat hozzászólnia!

  Ki nem sz@rja le, hogy Ön mekkora szakértő? Akkora nagy szakértô, hogy semmit se lát a mezei tanárok munkájából. A hülyének nézésből, az értelmetlen papírozásból, a fásultságból, az érdektelenségből, a pszichés állapotokból.

  Dicsérje csak a rendszerét ott, ahol tudja. A legszomorúbb, hogy “tanár-jelölteket is oktatóként” valószínűleg a katedráról is ugyanezt teszi. De vigyázzon! Nem hülye ám mindenki!

  Arrivederci!

  1. Az munkahelyen (iskolán) kívüli ivásra/dohányzásra vonatkozó tiltást én nem találtam benne.
   Szenvedélybetegségekről volt szó. De az időnként elmegyünk kocsmázni, vagy az esténként megiszunk egy sört nem hinném, hogy a szenvedélybetegségek közé lenne sorolható.

 5. Ha abból indulunk ki, hogy mi a tulajdonképpeni célja az etikai kódexnek (gondolom nem a tanárok megnyomorgatása, jóval inkább a diákok megnevelése, legalábbis ideális esetben ez kellene legyen) akkor szerintem nem nagyon éri el a célját az etikai kódex. Mert hát lássuk be, nagyon sok olyan tanár van, aki nem iszik, nem dohányzik, vagy nem jár miniszoknyában, és a tanítványai mégis azt teszik. Az az igazság, hogy a mai fiataloknak nem feltétlenül a tanáruk a példakép. Gondoljunk bele, annak idején már nekünk sem feltétlenül a tanár volt, sokkal inkább egy színész, énekes, vagy hős (pl. Zorro…) és hozzájuk próbáltunk hasonlítani. Ilyen szempontból sokszor teljesen mindegy, mit csinál, vagy mit hord a tanár. Ez a kódex így tényleg csak az ő életét fogja megkeseríteni, a diákok ugyanúgy csinálják tovább azt, amit a szülői házból hoztak, amit a médiában látnak (hány közszereplő iszik, dohányzik, vagy öltözködik nem megfelelően), vagy amit a velük egykorúaktól ellesnek.

 6. Pannonhalmán (és több egyházi iskolában) szerzetesek és papok (is) tanítják a diákokat, nekik ugye nincs családjuk, nincs gyerekük, és mégis milyen kiváló emberek kerülnek ki a kezeik közül, (akik később családot is alapítanak). Régen is voltak tanító apácarendek, ez akkor nem jelentett problémát.

 7. Amúgy a tanárok többsége az etikai kódexnek megfelelően végezte munkáját eddig is, csak ezt így valószínűleg megalázónak tartják. Nem tudom, nincsen tanár ismerősöm.

 8. Most, hogy végigolvastam a kódexet, inkább az az undorító benne, hogy egymást “kell” hogy jelentgessék a tanárok. És hát ahogy hallom, elég furcsák ők, mert egy kanál vízben meg tudnák fojtani egymást időnként. Biztos erre számítanak azok is, akik ezt az etikai kódexet kitalálták…

 9. Egy érdekes bejegyzés egy másik fórumról:

  Levelke 2015. 09. 28.
  “A sok bürokratikus akadály után már csak azoknak lesz kedvük a pályán maradni, akik tudnak “ügyeskedni”, fényezni magukat, amolyan kaméleon fajták, a tehetségesebbek máshol keresnek munkát.”

  Hm. néha benézek ide, jól elbeszélgetek magammal :))).

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.