Ennél tutibb vega őszi vacsorát még nem ettél! Így készíts céklás-rozmaringos sütőtököt!

20151009_120145

Mindent belepakoltam, ami kint a kertemben még összekaparható: gyűjtöttem négy szép és kerek céklát, egy kis csalánt, felszedtem a kocsi alól a mai diótermést, vagy tíz szemet. Csíptem egy keveset a rozmaringból, vágtam  friss salátát a díszítésnek. A sütőtököt a boltból szereztem, hatalmas, úgyhogy pár adag még kijönne belőle.

Köretként grillezett csirkéhez, vagy sajthoz ajánlom,  mi önmagában is imádjuk, de fincsi pirított, fokhagymával megdörzsölt kenyérfalatkákkal is.

Szóval így készíts sütőtökös, céklás, diós egytálételt!

Kell hozzá – 4 személyre:

-4db cékla – apróra kockázva

– fél sütőtök,  felkockázva

– egy marok dió

– 2 db zöldhagyma

– 2 gerezd fokhagyma

ízlés szerint:

– rozmaring

– gyömbér

– kurkuma

– csipetnyi fehér bors

– csipetnyi balzsamecet

– plusz 3d szárított fűszerezett paradicsom

Zöldként vágtam bele egy kis csalánt és céklalevelet is (ugyanis az is ehető.)

A késsel felaprított diót beleteszem a wokba, olívaolajon megfuttatom, aztán beleszórom az apróra vágott zöldhagymát, fokhagymát és  céklát (céklalevelet és csalánt), kis sózás, csipetnyi balzsamecet, reszelt citromhéj sem árt. Rozmaringgal, gyömbérrel, fehér borssal fűszerezem.  Tíz perc sütés után átteszem egy tepsibe, aminek az alját előzőleg sütőpapírral béleltem ki.  Beizzítom a sütőt, hadd szóljon vagy tíz percig…

Következik a sütőtök, az apróra vágom, olajban megsütöm azt is, sóval, fehér borssal, gyömbérrel megfűszerezem. Apróra vágott szárított paradicsomot szórok a tetejére, és mert elképzelhetetlen az ősz nekem kicsit csípős, melegítő ízek nélkül, megspékelem (nagyon finoman) csilis olajjal a legvégén.

A sült sütőtökös végeredményt beleöntöm a tepsihez, hozzá a céklához, és még sütöm vagy húsz percig.

Reszelt parmezánnal, vagy csak úgy tálalom, vagy friss nyers salátára teszem, pár szelet friss naranccsal, mert jól áll hozzá. Jó rizzsel, tészta mellé, és nem hiszitek el, de tuti túrós tésztával is.  Ki lett próbálva:)