4 tipp arra, mit is adjunk a gyerek kezébe, ha már rákapott az olvasásra

olvasó lány

Itt és most folytatom a korábbi bejegyzésemet, – melyben arra kerestem a választ, mit adjak a gyerek kezébe, hogy rákapjon az olvasásra – arról, hogy a sikeres olvasóvá nevelés projekt után, újabb kihívás elé kerültem. Most mit adjak a kezébe, ami felér az első nagy élménnyel, hiszen a beetető Tom Gates könyvek szinte ronggyá lettek olvasva.

Azért abban biztosan egyetért velem mindenki, hogy a könyvesboltok árai mellett elgondolkodik az ember, hogy mikor ruházzon be egy-egy új kötetre, ünnep idején persze kinyitjuk a pénztárcát, de hát ez a gyerek gyorsan és sokat olvas, szóval nem tart ki a könyv szülinaptól névnapig. Leültem tehát a gép elé, megnéztem az online boltok kínálatát, aztán egy-egy megnyerő darabra a könyvtár adatbázisban is rákerestem.

A bdmk.hu oldalt azért szeretem, mert néhány kattintás után rögtön megtudom, van-e a könyvből, kölcsönözhető-e vagy esetleg meddig kell várni rá, ha valaki épp elvitte.

A válogatás azért nekem nem volt egyszerű, az én nyolcéves lányom ízlését nehéz eltalálni. Lényegesen egyszerűbb dolgom volna, ha a kiscsaj Barbi babák között élne, minden évben hercegnőnek akarna öltözni a farsangon, Vieoletta matricákat vasaltatna a pólóira és nagyszünetben a legújabb divatról sutyorogna a barátnőkkel. Úgy elég hamar találnék neki való olvasmányt.

olvasas

Csakhogy a nagylányom leginkább legózni szeret, előbb keres rákot a patakban, mint csillámfestéket a boltban, több időt tölt a fán, mint a tükör előtt és általában is jobban érzi magát sráctársaságban. Szóval vagány csajos könyvre van szükség. Íme néhány sikeres felfedezésem, talán segíthetik a tanácstalan anyukákat.

 

Elsőként Durrbele Dorkára bukkantam.

durrbeleA harmadik osztályos kiscsajról már az is sokat elárul, hogy öccsét Büdinek hívják, macskáját Cincoginak, a kedvenc növénye pedig Szájtáti a húsevő növény.

A korának megfelelően néha pimasz, néha morcos, néha tesóutáló Dorka rendszerint vicces, hajmeresztő helyzetekbe keveredik, és persze a csávából mindig kimászik, mert egyébként roppant talpraesett.

Dorkáról már több könyv szól, rövid sztorik, nagy betűk – tuti siker. A szerző Megan McDonald egyébként olyannyira kedvelt lett, hogy a gyerekek követelésére külön sorozatot kezdett írni a kiscsaj öccséről, Büdiről is – szóval fiús anyukáknak is jó a tipp.

 

 

 

 

 

 

Aztán itt van Tüköry Léda – szintén sorozatban.

Tüköry

Neve senkit ne tévesszen meg, nem egy tükörimádó kis hercegnőről szól a mese, hanem Adélról, egy félénk kislányról, akinek életre kel tükörképe Léda.

Róla aztán elmondható, hogy mindenben ellentéte Adélnak, így aztán bele is rángatja mindenféle rosszaságba a kislányt, akinek lesz is miért tartania a hátát – mert ugye azért nehéz megmagyarázni bárkinek is, hogy egy tükörkép felelős mindenért.

 

 

 

 

 

 

 

 

A finn gyerekirodalom legkedveltebb szerzői Sinikka és Tiina Nopola.

Risto

Akiknek tollából több sorozat is született, köztük a roppant kedvelt Risto Rapper sorozat is.

A főhőse egy 10 éves kissrác, aki imád dobolni és rappelni, és bohókás nagynénikéjével él. Az általunk már ismert első kötetben – az Ütött az órában – új szomszédok jelennek meg, majd fenyegető levél érkezik, melyben a dobolást kifogásolják, eltűnik a szomszéd bácsi kutyája és folytathatnám – szóval kész krimi, aminek persze Risto bontja ki a szálait.

Mindez nagyon különleges illusztrációval – igazi gyöngyszem. Bizonyítja ezt az is, hogy hazájában már filmre és színpadra is álmodták ezt a figurát.

 

 

 

 

 

És végül egy egészen friss sorozat Büdi és Ben kalandjai Dave Lowe tollából.

Büdi 2

A 9 éves Benjamin tök átlagos gyerek, utálja a matekot, a házi feladatot és a rendrakást. Nevelő célzattal kap anyukájától egy hörcsögöt, aki a Jasper Büdöspopsi nevet kapja.

A beszélő hörcsög kiválóan számol, szóval nagy hasznát veszi Ben, jó párost alkotnak együtt. Az első kötet mindjárt egy fogadásról szól, amit Nagyszakáll, a szigorú tanár köt apával.

Miről is? Erről szól A Hörcsögöm egy zseni.

A két utóbbi két kötetet fiús anyukáknak is ajánlom, 7 éves kortól már önállóan olvashatók, nagy betűkkel, egyszerű mondatokkal, rövid fejezetekkel. Letehetetlenek. Szóval apukák, anyukák: irány a könyvtár!