Ajándékozz a konyhából – csináld magad meglepetések karácsonyra

Igen, igen ez egy újabb írás a napjainkban egyre divatosabbá vált gasztroajándékokról. Igen, igen rákattintottunk már ezerre, uncsi is egy kicsit. Igen, igen jó ötletek, de mikor van nekem erre időm – fogadjunk, hogy sokaknak ez az első, második, harmadik gondolata, a címre pillantva.

karácsonyi ajándék 2

Nem is győzködök én senkit, inkább mesélek, én eddig mit, kinek, hogyan. Higgyétek el: a végeredmény mindig abszolút siker: a kézműves, extrafinom, csaknekem ajándéktól mindenki elolvad. Szóval érdemes :)

Itt van elsőként az én narancslekvárom, ami attól különleges, hogy bár beleteszem hajszára csíkozva a citrom és narancs héját, mégsem lesz keserű, csodásan finom édes-fanyar lesz az íze. Persze sok a macera emiatt, de ez a lekvár héj nélkül szerintem elég hétköznapi lenne. Persze kezeletlen gyümölccsel kell dolgoznunk, viszont így a „címkére” még az is rákerülhet, hogy bio, ami valljuk be mostanság jó kis hívószó.

Dekoratív csíkokkal

DSCF4511

 

Szóval első lépésben kicsit lesikáljuk a gyümölcsöt, 2 kg narancs és 2 db citrom az én adagom. Aztán jön a lényeg, kétfelé választani a gyümölcsöket oly módon, hogy a vastag fehér rész a kukában kössön ki, mert ha a lekvárba kerül élvezhetetlenül keserű lesz a végeredmény. A citromsárga és narancssárga külsőt azonban lehámozva fektessük vágódeszkára és szép hajszálvékony csíkokra szeljük fel.

Pancsos meló

A neten ezerféle módszert lehet találni ennek a kényes és roppant macerás műveletnek a kivitelezésére, én is próbálgattam így is úgy is. Én végül is a krumplihámozó mellett maradtam, azzal gyönyörűen lehúzható vékonyan a héj. Majd éles késsel a vastag fehér részt vágom le és dobom a szemetesbe. Ami marad, a „meztelen” gyümölcs, azzal kell mostantól bíbelődni. Azt kell elérni, hogy a narancs és citrom hús kiszabaduljon a fehér hártyák közül, mert bizony ezek is megkeseríthetik a lekvárt (aztán meg minket). Ha ezt az akadályt is leküzdöttük, a lényegi melót le is tudtuk, innentől a tűzhelyé a munka.

Először a héjakat 3 dl vízben 30 dkg cukorral elkezdjük főzni, forrás után kb negyed óráig bugyborékoltatjuk. Utána belezuttyintjuk a narancs és citrom húsát (utóbbinál előfordulhat mag, azt távolítsuk el) majd még 90 dkg cukrot. És főzzük-főzzük-főzzük. Amikor először elkezd forrni előkapjuk a botmixert és összeturmixoljuk a levet, de ne vigyük ezt túlzásba, jobb, ha kicsit darabos marad az állaga. Nálam másfél órát rotyog, de néha többet is. Az un. kanálpróbát érdemes többször megcsinálni, amikor már érezzük, hogy kezd sűrűsödni az anyag. Vagyis egy hideg tányérra cseppentünk a lekvárból és egy-két perc után húzunk bele egy csíkot. Ha már nem folyik össze a lé, akkor tuti a lekvár.

DSCF4499

 

Nyugalom, ha folyós is

Nem, nem felejtettem ki a tartósítószert. Ettől is „bio” – semmi ilyesmi nincs benne. (Viszont kibontás után így hűtőben kell tartani és jó gyorsan elfogyasztani, ami nem nehéz) Innentől pedig a szokásos módon merünk, dunsztolunk és várunk. Nálam gyakran előfordul, hogy a kihűlés után is riasztóan hígnak tűnik a lekvár, de nem kell aggódni, sűrűsödik állásában. Apró kis üvegekbe érdemes tölteni, szépen díszíthetjük is, de tapasztalatból mondom, a retró, nagyi-kockás változatnak is ugyanakkora a sikere. Azt pedig súgjuk meg az megajándékozottnak, hogy pirítóson a legistenibb.

A görbe útra csábító

Újabb mámorító ajándék a pálinka vagy a likőr. Évek óta sláger a barátnők körében az aszalt szilvás változat, az a legtutibb benne, hogy nem csak a leve, hanem a beltartalma is üt. Egy kellemes szilveszteri nasizásunk ezt jól példázta. Sthal Judit változata bombajó, mondjuk ő vodkával borítja nyakon a szilvát, szóval vigyázni vele! De kell, hogy az ember újítson is néha, úgyhogy idén inkább megágyaztam a pálinkának. Azt hiszem ebben a műfajban a lehetőségek tára végtelen, az üveg aljára számos gyümölcsöt lehet dobálni, én ezúttal aszalt gyümölcsöket tiszteltem meg vele.

DSCF4514

Megszámlálhatatlan változat kering a neten, kísérletezünk bátran. Én egy dunsztos üvegben érleltem a cuccot hetekig, aztán szép üvegbe került, az üveg aljára pedig a látvány kedvéért néhány darabkát dobtam az eláztatott finomságokból. Még egy kis masni, jópofa matrica – íme egy tökéletes és roppant gyors megoldás barátnak, barátnénak.

DSCF4486

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Folyt. köv: sütik a fémdobozból

Kiváló ajándék édesszájúaknak a süti is, különösen a hetekig is jól eltartható darabok, amiket egy gyönyörű fém dobozkába rejtve adhatunk át. Van is hozzá egy-két tippem, ha beválik legközelebb megosztom veletek. Addig pedig ágyazzatok és kavargassatok, lekvárnak és pálinkának kell néhány hét, hogy tökéletes legyen.