A tökéletes rizspuding

Nálunk a gyerekek, felnőttek imádják; készült már reggelire, uzsonnára, vittük már vendégségbe, beteglátogatóba…sőt egyszer gyors mentésként került bele gyertya egy születésnapon.  Az alapreceptet követve, a feltéteket variálva mindenki saját ízlése szerint fogyaszthatja hidegen, de akár melegen is.

tejberizs1

Hozzávalók (3-4 személyre):
1/3 csésze (80 ml vagy 65 g) kerek szemű rizs
2,5 csésze (6 dl) tej
csipet só
1 tojás
50 g barna cukor (édes feltéttel tálalva a mennyiség csökkentendő)
1 tk vanília kivonat
fahéj, mazsola ízlés szerint (elhagyható)

Fazékba tesszük a rizst, a tejet és a sót, majd forrásig melegítjük. Extra ízkombinációért a tej mennyiségét csökkentve helyettesíthető kókusztejjel. Forrás után alacsony lángra kapcsoljuk és gyakran kevergetve kb 20 perc alatt puhára főzzük a rizst.
Egy kis tálban összekeverjem a tojást a cukorral. Amúgy, én csak 1-2 evőkanál mézet szoktam használni a cukor helyett, mert inkább tálaláskor szeretem édesíteni a rizspudingot a különböző feltétekkel. A forró tejes rizsből hozzáteszek a tojáshoz néhány kanállal és közben folyamatosan kevergetem, majd visszaadom a fazékban lévő rizshez és lassú tűzön, ügyelve, hogy már ne forrjon kb 5 percig keverem, amíg besűrűsödik. A hőről levéve hozzáadom a mazsolát és a fahéjat. Melegen, vagy üvegtálba öntve hűtőben lehűtve hidegen tálalhatjuk.

A tálalás módja a végtelenségig variálható: friss vagy aszalt gyümölcsök, fagyasztott gyümölcs kevés mézzel felmelegítve, szörp, lekvár, juharszirup, kakaó, fahéj, mandala vagy dió szeletek, mogyoróvaj stb…

Ajánlom rögtön a dupla adag készítését!