5 kínai újévi tanács, ami szerencsét hoz, és törölhetjük velük a rossz karmát

Még mindig halogatjátok azt a szuper diétát, nem szoktatok le a csokimajszolásról, és edzésre se juttok el többször, mint tavaly?

Sebaj, nyakunkon egy újabb nagy lehetőség, hogy újévi fogadalmakat tegyünk! Holnap ránk köszönt a holdújév, 2017-ben január 28-ától a kakas éve lesz, vele egy yin-ben gazdag esztendő köszönthet ránk, legalábbis a kínaiak szerint.

(AP Photo/Ng Han Guan)

Következzen 5 tradicionális kínai jó tanács, amit érdemes holnaptól a kínai orvoslásban és akupunktúra járatos orvosok szerint megfogadni . (A jó tanácsokat a www.rodalesorganiclife.com-ról szemezgettünk.)

  1. A holdújév napján együnk gombócot, és bevonzzuk a gazdagságot

A kínai hagyomány szerint holdújévkor érdemes valami gombóc-félét fogyasztani, ugyanis az bevonzza a bőséget. A kínaiak szerint a gombóc formája hasonlít egy pénzzel teli pénztárcára, a kerekségében pedig ott az egészség, a jólét és a teljesség.

Kínai újév (Forrás: Hujiang Chinese)

Kerülhet még az asztalokra földimogyoró is, ami a hosszú életet szimbolizálja.

Tehát szombaton nyugodtan készíthetünk a családnak túrógombócot vagy barackos  vagy szilvás gombócot, biztos örülni fog neki a család:)

Viszont ezen a napon tartózkodnak a húsevéstől. Friss tofut felkínálni szigorúan tilos, mert Kínában a fehér a gyász színe.

2. Holnap ne takaríts, addigra tedd rendbe a dolgaid!

Ahhoz, hogy méltó módon felkészüljünk a kínai újévre, a hagyomány szerint már előző napokban ki kell takarítani alaposan a házat. De nem csak az otthonod rendberakása a fontos, fizessünk ki minden tavalyról elmaradt számlát, rendezzünk a régóta halogatott ügyes-bajos dolgainkat, hogy az évet tiszta lappal  indíthassuk. 

Ilyenkor tilos hajat mosni, késeket vagy ollókat használni, mert a szerencse eltávozik a háztól.

Forrás: pixabay.com

Kínában a holdújévet megelőzően az emberek nappalijuk virágvázáiba virágokat tesznek, gyümölcsös tálaikra narancsot és mandarint pakolnak, az összetartozás tálára nyolcféle kandírozott gyümölcsöt tesznek, a falakra és az ajtókra, vörös papírra írt jókívánságok kerülnek.

A hold-újév napján azonban már tilos a takarítás vagy a söprés, mert akkor kisöpörjük a jó szerencsét és az áldást, ami a házunkat érhetné.

Viszont holdújév éjjelén a kínaiaknál ki kell nyitni az összes ajtót és ablakot, hogy a régi év szabadon eltávozhasson, az új év pedig beköszönthessen.

Forrás: pixabay.com

3. Ne foglalkozz a negatív gondolataiddal!

Nemcsak fizikailag, szellemileg is érdemes az újévet megelőzően (fejben is) nagytakarítást végeznünk, és kisöpörni magunkból a rossz gondolatokat. Engedjük el azokat a dolgokat, amik nem szolgálják egészségünket, amik bántanak, de nem tudunk változtatni rajtuk. Csináljunk az új ötleteknek helyet, amelyek nem várt lehetőségeket vonzanak majd be az életünkbe. Lassítsunk, és töltsünk több időt szeretteinkkel!
4. Találkozz jó emberekkel!

Az újév előtti nap Kínában a családi összejövetel és a köszönetnyilvánítás ideje. Felajánlásokat tesznek a Menny és a Föld, a házi tűzhely és a gazdaság istenének, valamint a család őseinek.  Megemlékeznek az eltávozott rokonokról, az ünnepi asztalnál velük együtt ünneplik az új év beköszöntét.

A mostani kínai újév egy átmenet a majom évéből, ami yang-os, a kakas évébe, ami pedig yin-es energia. A pörgősebből átmenetet jelent a nyugalmasabb felé.  A csirkék és kakasok társaságkedvelő lények, úgyhogy újév napján gyűjtsük egybe barátainkat, és töltsünk együtt otthon egy csendes estét.
 A kakas (állatjegy) jellemzői:
Pozitív tulajdonságok óvatos, bátor, hűséges, alapos, intelligens, család szerető, nagyra hivatott, segítőkész, mély érzésű, céltudatos, igazságos
Negatív tulajdonságok becsmérlő, kakaskodó, kritikus, túlzottan szókimondó,

 

5: Vegyél magara valami vöröset!

A kínai hagyomány szerint ugyanis a vörös ruha ruha boldog, fényes jövőt hoz viselőjének. A kínai gyermekek ilyenkor vörös borítékokban kapnak egy kis pénzt, ez jószerencse hoz majd nekik is.

A kínaiak nem csupán egy napig szilvesztereznek

Az újévi ünnepkör hagyományosan tizenöt napig tart, manapság azonban némileg lerövidült.Egy hétre mindenesetre a legtöbb kínai, ha tud szabadságra megy.

A kínai újén második napján például tradicionálisan az összes kutya születésnapja. Ilyenkor a kutyákat finom falatokkal kényeztetik.  A harmadik és a negyedik napon anyósaiknál és apósaiknál teszik tiszteletüket. Az ötödik napon a jólét istenét köszöntik, ezt a napot szigorúan otthon töltik. Senki nem látogat el barátaihoz, mert ez balszerencsét hozna mindkét házra.

A látogatások igazi ideje a hatodik naptól a tizedikig tart. Ez idő alatt templomokba mennek, ahol a jó szerencséért és az egészségért imádkoznak. A tizenötödik nap aztán a fesztiválozásé, a jeles napokat a tradicionális lampionünnep zárja.