Csak ez lehet az ősz legfinomabb krémlevese

A férjem a minap egy nagy sütőtökkel állított haza. Mivel a sütőben sült sütőtököt én nem szeretem, ezért leves készült belőle. Egy régi receptemet vettem elő hozzá, tejszínesen készítettem el.

Hozzávalók

1 db nagy, kb. 2,5 kg sütőtök
1 db vöröshagyma
olívaolaj
víz
2 dl tejszín
4 gerezd fokhagyma
fűszerek: só, bors, szerecsendió, gyömbér, petrezselyem
tökmag

Elkészítés

A sütőtököt megmostam, ketté vágtam, eltávolítottam belőle a magházat. Meghámoztam, és kis kockákra vágtam. Ez elég időigényes feladat volt.
A vöröshagymát megpucoltam, felaprítottam, és kevés olajon dinszteltem.
Hozzátettem a tököt, megforgattam benne, majd felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepte.
Magas hőfokon felforraltam, majd forrást követően alacsony hőfokon, fedő alatt 20 percig főztem.
Pürésítettem botmixerrel.
Hozzáöntöttem a tejszínt.
Ízesítettem a megpucolt, felaprított fokhagymával és a fűszerekkel.
Magas hőfokon felforraltam, majd lehúztam a tűzhelyről.
Egy serpenyőben megpirítottam hozzá a tökmagot.
Együtt tálaltam.

Jó étvágyat!

Íme, további két krémleves sütőtökből, ha egyéb receptet is ki:

Sült sütőtök krémleves

Sütőtökkrémleves whiskyvel grillezett tökmaggal

One thought on “Csak ez lehet az ősz legfinomabb krémlevese”

  1. Szeretnék megosztani egy tökleves receptet, ami igazán különlegesen finom. Az alapötlet (összetevők) a Szoljár étteremhez kötődik, és némi saját szájízre hangolás után (arányok) nagy kedvencünk lett.
    Íme:
    Narancsos-chilis sütőtök krémleves
    Sütőtök 0,70
    Szárnyas alaplé 1,-
    Olaj 0,05
    Méz 0,03
    Vöröshagyma 0,05
    Őrölt római kömény ½ k.k. (kávéskanál)
    Curry por ½ k.k.
    Reszelt friss gyömbér ½ k.k. 
    1/2 chili paprika
    1 narancs leve
    1/2 narancs héja
    A sütőtököt megmossuk, feldaraboljuk és 150°c-os sütőben puhára sütjük (kb. 40 perc)
    Ezalatt egy lábasban olajat melegítünk, hozzáadjuk a mézet és karamellizáljuk, majd a finomra vágott hagymát megpirítjuk benne. Beletesszük a fűszereket, a chilit és felöntjük az alaplével. A megsült sütőtököt kikaparjuk a héjából ,a leveshez adjuk a narancslével és narancs héjjal együtt és botmixerrel leturmixoljuk, majd átszűrjük. Tálaláskor pirított tökmaggal és pár csepp tökmagolajjal díszítjük. Érdekes íz-kísérlet még, a hidegen és melegen préselt tökmagolaj közötti különbséggel való játék.

    Jó étvágyat :))!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.