Tökéletes vendégváró étel: előző napi előkészülettel minimális munkát igényel a vendégek érkezése előtt. Egyszerű és mégis különleges, ami után garantáltan mindenki megnyalja a tíz ujját.
Hozzávalók 4 főre:
0,8 kg csirkemell 2x8cm -es vékony csíkokra vágva
1db kókusz húsa vékonyan felszeletelve
1 ek kurkuma
4 ek thai halszósz vagy szójaszósz
2 ek cukor
1 lime leve és reszelt héja
1 közepes (0,05 kg) gyömbér vékony csíkokra vágva
0,4 kg basmanti rizs
1 db chili paprika (elhagyható)
1 db piros kaliforniai paprika metéltre vágva
0,3 kg szója vagy mungo bab csíra
1 csokor újhagyma karikára felaprítva
2 db sárgarépa metéltre vágva
A kókuszt felnyitjuk és a vizét felfogjuk egy edényben. húsát metéltre aprítjuk, aminek a felét félretesszük a rizshez, a másik felét pedig a kókuszvizzel összeturmixoljuk, majd leszűrjük. Ez a kókusztej.
A kókusztejbe tesszük a kurkumát, a lime levét és a reszelt héját, szóját, gyömbért, cukrot és chilit. Ebbe beleforgatjuk a csirkecsíkokat és lefedve a hűtőbe tesszük érlelni legalább két órán, de lehetőleg egy éjszakán át.
A rizst puhára főzzük. Az aprított zöldségeket és a kókuszt szezámmag olajon lepirítjuk és a kész rizsbe forgatjuk.
A pácból kivett csirkemell szalagokat hosszában nyársra fűzzük és nagy lángon oldalanként 2 percig kevés olajban készre sütjük.
A receptért ismét hálás köszönet Hencsey Rolandnak, a Nagypityer mesterszakácsának.