Csokis-kókuszos süti az üvegből

Nagyon elmaradtam az édességekkel, de nyáron kinek van kedve a sütő mellett állni? Persze, miért is ne, ha hőség, legyen hőség, én mégis megtettem, és ráadásul az egyik lehető legmelegebb augusztusi napon. Mivel viszont most úgy néz ki, hogy végleg beköszöntött az ősz – következzen ez a szívet-lelket, illetve konyhát-lakást melengető recept. Lapozzon a folytatásért…

Itt Németországban nagy hagyománya van az üvegben való sütésnek, amihez legtöbben klasszikus „Weck Gläser”-eket használnak. Ez amolyan befőttes üveg-féle, több típusa létezik, és méretben is eltérőek. Speciális gumigyűrű, üvegtető és zárókapcsok járnak hozzá. Az eljárás (sütés) lényege, hogy a sütés végén légmentesen le lehessen zárni az üveget, mert akkor kb. még három hónapig eltartható a sütemény.

Egy kicsit utánakerestem a témának a magyar oldalakon, egy blogon találtam egy bejegyzést, hogy az Ikea-ban kapható csatos üvegek bírják a sütést. Akinek van ilyen otthon, vagy hozzájut egy német üveghez, ajánlom kipróbálásra a receptet:

Hozzávalók 3 db egyenként fél literes üveghez:

50 g étcsokoládé

100 g vaj

100 g cukor

2 tojás

2 evőkanál tej

100 g liszt

1 teáskanál sütőpor

50 g kókuszreszelék

vaj és kókuszreszelék az üvegekhez


Az üvegeket vajjal alaposan kikenjük és kókuszreszelékkel körbeszórjuk. A sütőt felmelegítjük 175 fokra, a gumigyűrűt hideg vízbe tesszük. A csokit felaprítjuk, a vajat a cukorral habosra keverjük. Egyenként hozzákeverjük a tojásokat, amíg egy krémes masszát nem kapunk. Hozzáadjuk a tejet, majd a lisztet és sütőport is, legvégül a csokit és a kókuszreszeléket. A tésztát az üvegekbe töltjük, ügyelve arra, hogy csak félig teljenek meg, illetve, hogy ne legyen maszatos az üveg szája. Majd 160 fokon kb. 30-35 percig sütjük. Utána kivesszük a sütőből, rögtön rárakjuk a gumigyűrűt, a fedőt és lezárjuk. Így hagyjuk kihűlni. A végeredmény egy könnyű tésztájú, szaftos sütemény, ami nem valószínű, hogy hónapokig a polcon fog állni :). Ha mégis így tervezünk, akkor a kisebb üvegcsék feldíszítve nagyszerű karácsonyi ajándékok lehetnek.