Sült sütőtök krémleves

Két apropója is volt az eheti levesválasztásomnak.
1. Itt az ősz, és alig vártam, hogy újra ehessem ezt a csodás illatú, narancssárga őszi levest.
2. Sütőtök leves néven a múlt héten egy iszonyat levest sikerült ennem az Uránia udvarban.
Ajánlom mindenkinek ezt a receptet, főként azoknak, akik aznap szintén ott menüztek, és üzenem, hogy a sütőtök levesnek igenis lehet tök íze, nemcsak valami vegetás lötty.

Hozzávalók:
1kg sütőtök
1 nagy krumpli, én édeskrumplit használok
1 alma
1 hagyma
1 ek méz
1/2 narancs leve
1 bio zöldségleveskocka (elhagyható)
só, bors, szerecsendió kakukkfű
1 dl tejszín (elhagyható)
5 dkg vaj
kevés tökmagolaj és tökmag

Kettévágom a tököt, kikaparom a magját és vágott felével tepsibe teszem. Alufóliával lazán lefedve 190 fokon puhulásig sütöm (kb 45 perc).
Mindeközben vajon puhára párolom a hagymát a kakukkfűvel (hmmm, csodás illat kavalkád), majd hozzáadok 1 evőkanál mézet és kicsit karamellizálom. Felöntöm 1 l vízzel, és hozzáadom a meghámozott, kockára vágott (édes)krumplit és almát. Amikor már puha a krumpli, a levesbe teszem a sült tök kikapart húsát. Botmixerrel pürésítem és hozzáadom a narancslevet, sót, borsot szerecsendiót. (Ekkor lehet hozzáadni a tejszínt is, de én ezt ki szoktam hagyni.)
Igazából kicsit le kell hűteni, és így igazítani az ízeken, mert forrón nehezebben jönnek ki. Mézzel édesebbre, narancslével, citrommal pikánsabbá tehetjük.
Nálunk a felnőttek pirított tökmaggal és tökmagolajjal szeretik, a gyerekeknek pedig kis mézet csurgatunk még a tetejére. Legjobb, ha nem forrón, hanem langyosan tálaljuk.
(Az eredeti recept Mautner Zsófia repertoárjából való, de kicsit változtattam rajta saját ízvilágunknak megfelelően.)