Kenyéren és vízen? Hogyan böjtöljünk okosan?

Jó két évtizede húshagyó kedden nagyanyám is lelkesen a sütötte fánkot, előételként malacfejet főzött, hozzá tormát reszelt, amit szigorúan aznap reggel ásott ki a fagyos földből. Másnap, hamvazószerdán kezdődött a böjt, ami hagyományosan annyit jelentett, aznap és aztán péntekenként hús helyett valami tésztafélét ettek. Amúgy nagyanyám sem szerette a húst, így nem nagyon volt miről lemondania a negyven nap alatt, emellett reggelente maga készítette gyógynövény teáit itta, csalánt és hársfát. Neki ezt jelentette a böjt. Nekünk mit jelentsen? – A tavaszi böjtről Kneffel Dórával beszélgettem, aki nem mellesleg oktatja és kutatja a jóga női oldalát.

Igazi élő hagyományaink a tavaszi megújuláshoz alig vannak, magunknak kell saját szokásainkat kialakítani. Hogyan álljunk neki tehát a tavaszi tisztulásnak? Éljünk negyven napig kenyéren és vízen? Húzzunk el egy hiperintenzív wellness-hétvégére, böjt címén pár kilót leadni? Méregtelenítsünk női magazinok féloldalas cikkei alapján?

– Az imént, mikrofonon kívül még arról beszélgettünk, mennyi szombathelyi bál maradt el az idén. Recesszió ide vagy oda, ennek mentálisan is komoly üzenete lehet.

– A bálokkal együtt rengeteg öröm és jóféle rezgés is elmaradt. Persze azt is gondolhatjuk, hogy ezek a mulatságok jórészt a pénzről és a magamutogatásról szólnak, de ott az emberek jól is érzik magukat, táncolnak, kiszakadnak a mindennapok ritmusából, a hétköznapoktól eltérő rezgésekkel telítődnek. Ha ezek a vigasságok elmaradnak, ez az energiahalmaz nem tud felszabadulni. Az emberek bál helyett otthon ülnek és sok esetben csak a televízió jelenti az esti szórakozást, nincs felfutás, nincs feltöltődés. Így megyünk bele most a böjtbe.

– Sok ember, ahogy farsangolni se farsangol, úgy a böjtöt sem tartja.

– Akkor is böjti időszak van így kora tavasszal, a kozmosz rendjével összhangban az emberi test is próbál megtisztulni, akár tartja a böjtöt valaki, akár nem.

– Hogyan álljunk neki?

– Ha nem vagyunk gyakorlott böjtölők, akkor ne akarjunk egyből túl sokat. A böjt akkor böjt, ha belülről jön, nem kell akaratosan visszatartani az evést, mert az erőszak csak erőszakot szül. A nagy akarásból könnyen kudarc lehet, kis lépésekkel apránként sokkal messzebbre juthatunk. Másrészt úgy tervezzük meg böjtünket, hogy legyen benne kihívás. Kezdjük kis lépésekkel, de adjuk fel magunknak a leckét! Ha tudom, hogy könnyedén le tudok mondani a húsról, akkor az nem nagy kihívás – tegyük meg, de mellette mondjunk le arról is, amitől nehezebben válunk meg, például az édességről vagy a kávéról.

Nem kell egyszerre minden élvezetet elhagyni, először csak naponta egy csésze kávét engedélyezzünk magunknak, aztán kétnaponta majd háromnaponta igyunk. Végül azt vesszük észre: eltelt egy hét, és nem ittam kávét! Ezek kicsi lépések, csak a jéghegy csúcsát kapargatjuk, de már kapargatjuk! Aztán, ha sikerül, el lehet jutni oda, hogy a 40 napra felállítunk magunknak egy menetrendet, mikor mit hagyjunk el…

– Te hogyan böjtölsz?

– Én leteszek mindent, ami élvezetnek számít, évek óta így csinálom. Például egy mézes tea nem feltétlenül egészségkárosító, nem is akadályozza a tisztulást, de élvezeti forrás, ezért leteszem. Mert az elmének el kell szakadnia a testi vágyakozástól, úgy tud igazából megtisztulni, és maga lenni. A testi vágyaktól pedig csak úgy tud megszabadulni, ha megfosztom a vágyakozástól. Ehhez kell egy kis időszak, nálam ez körülbelül másfél-két hét. Amikor aztán szabaddá válik az elme, onnantól mindegy, hogy eszek-e édességet vagy sem, iszom kávét vagy sem, elmúlik a vágyakozás. Ezek a sallangok leesnek az elméről, és marad a mag. A gyakorlott böjtölők ilyenkor már nem esznek semmit, és speciális testtisztításokat is végeznek, annak érdekében, hogy a tisztulás még hatékonyabb legyen. Így aztán a mag is tisztulni kezd, és teljes mentális tisztuláson mehet át az ember.

Ám aki ebben nem gyakorlott, annak nem is ajánlom, az maradjon meg annál, ami számára kihívást jelent. Legyen az a hús nem evése, vagy a koffeinről, édességről való lemondás. Egyedül a dohányzásról gondolom azt, hogy nagyobb függőség annál, mintsem hogy negyven napra csak úgy el tudjuk hagyni. Szerintem, ezt úgy egy életre kellene elhagyni.

– A tavaszi böjtnek, azon túl, hogy méregtelenítünk, milyen lelki aspektusai vannak?

– Ahogy az én olvasatomban az adventi böjt arról szól, hogy vessünk számot az elmúlt év történéseivel, tisztítsuk meg az elménket a felgyülemlett érzésektől, úgy a húsvét előtti negyven napos nagyböjttel felkészülünk az eljövendő időszakra. Számba vesszünk céljainkat, eltervezzük az életünket.

Nem olyan célokra gondolok, hogy idén például szeretnék egy nagyobb autót venni. Mert miközben mániákusan gyűjtjük magunk köré a boldogság kellékeit, aközben egyre kevésbé vagyunk elégedettek magunkkal és világunkkal. Úgy gondoljuk, ha majd a harmadik autónk is meglesz, ha átköltözünk nagyobb lakásba, akkor majd boldogok leszünk. Csak közben átrobog rajtunk az élet, és mi elfelejtetjük élvezni azt. Ahhoz, hogy meg tudjuk érni a boldogságot, vissza kell fejteni magunkban a kellékeit. Helyére kell tenni a gondolatainkat.

– Ha nem sikert, nagyobb autót, te milyen célt tervezel el magadnak?

– Én mindig testi egészséget kívánok, mert ha az nincs, akkor semmi sincs, az egészség az alapja mindennek. A böjt ebben is segít, de a böjt nem önsanyargatás, hanem felkészülés, megpihenés és aztán meditáció. Gondoljunk csak bele, nekünk csak negyven nap lemondás, amikor nem eszünk húst, cukros ételeket, nem nassolunk… a világ számos országában egész életükben éheznek, és csak áhítoznak azok után, amiről most pár hétre mi nagy kegyesen önszántunkból lemondunk. Ne érezzük hát szenvedésnek…

– Negyven nap hosszú idő, ha elhatározzuk, akkor is közbejöhet egy buli, egy munkahelyi vacsora, aztán vége az egésznek…

– Nekem mondod? Minden évben pont a negyven napos böjti időszakba esik a születésnapon, amikor jó szokás szerint a családom Sacher tortával és pezsgővel köszönt fel. Pár éve még nehezen tudtam kezelni ezt a helyzetet, hiszen ha elutasítom az ajándékot, megbántom a szeretteimet, ha elfogadom, megszakítom a böjtöt. De úgy gondolom, a szeretet áramát vétek gátolni, vannak helyzetek, amikor meg kell szakítani a böjtöt. Mostanra eljutottam odáig, hogy a böjti időszak legelején úgy tervezem, úgy alakítom ki a menetrendem, hogy számba veszem a születésnapomat is. De sok esetben illendően és kellő humorral vissza lehet utasítani a meghívásokat, vagy az olyan ételeket, italokat, amik már nem férnek bele a böjti menetrendbe. Csapvíz és főtt rizs minden étteremben van! – jegyzi meg őszinte mosollyal:)