Mielőtt beröffentenénk a fűnyírót – készítsünk ibolyás tyúkhúros kevert salátát

 

aaacimlapgz2_15Nem kell feltétlenül csodakúrákban gondolkodnunk, ha támad a tavaszi fáradtság, és enerváltnak érezzük magunkat. Meglehet, a megoldás a lábunk előtt hever. Mielőtt berántanánk a hétvégén a fűnyírót, érdemes a gaznak látszó fűrengeteg közt megszemlélni, mire toljuk rá a forgókést…

Amit gyomnak látunk, lehet, hogy értékes, ráadásul ehető vadnövény, amelynek hatóanyagaiért a patikában ezreket adunk ki. Szóval óvatosan azzal a fűkaszával! Mert megannyi finom csemegét darálhatunk le észrevétlen.

aagaz 014Felejtsük el, hogy a tavaszi saláta csak fóliasátorban nevelkedett zöldség lehet, amikor kint a zöldben virágzik a tyúkhúr, a gyermekláncfű és az ibolya, vétek nem megízlelni őket! Gondoljuk csak el, micsoda energia lakik bennük! Hiszen ezekkel a vadnövényekkel együtt vártuk a tavaszt, ők is fáztak az elhúzódó télben, és most együtt szívjuk magunkba a meleget és a napsugarakat.

Hogyan lehet az ehető vadvirágokat felismerni és frissen, ízletesen elkészíteni? A tavasz első hírnökeit (a csalánt, gyermekláncfüvet, a tyúkhúrt és az ibolyát) nem nagy mutatvány beazonosítani…

Ha mégsem sikerül, útmutatásként, kezdő növénybogarászóknak egyebek mellett Eva-Maria DreyerWolfgang Dreyer: Vadnövények, bogyók és gombák felismerése, gyűjtése és felhasználása című könyvét ajánlom. (Több mint 100 őshonos vadnövényt, bogyót és gombát ismertet gyűjtési idejük szerint rendezve. Részletes információkat közöl a lelőhelyekről, a gyűjtési időszakról és a mérgező hasonmásokról. A színes képek a legfontosabb ismertetőjegyeket mutatják be. Ezen kívül konyhai tippeket és 119 receptet tartalmaz.)

A propaganda után a recept: az ibolyás kevert salátám

Hozzávalónak – a vadnövényeket harsány ízét lazítva – jégsalátát, és a kertben már terjeszkedő madársalátát használtam. Kedvelem a nyers cukkinit, úgyhogy azt is kevertem bele, habár nincs szezonja.

A vadnövényekből –tetszőlegesen – szedek egy-egy maroknyit, megmosom és felaprítom. Friss metélőhagymával bolondítom.

Vadnövények – amit beépítetlen telken vagy falusi kertben szabadon gyűjthetünk:

Kis maroknyi tyúkhúr: szigorúan a fiatal hajtásokból szedtem (fehér, csillag alakú kicsinyke virágairól könnyen felismered). Ha álmatlanságtól, elhízástól, szemgyulladástól szenvedsz, jól jöhet ez a szerény kis növény. Sőt, állítólag diabéteszes betegek számára nélkülözhetetlen ez a zöldféle.

Tyúkhúr

3 szál medvehagyma – mivel szaporítás alatt áll, mindig csak egy-két levelet használok belőle. Jótékony hatásai közismertek, nem húzom vele az időt.

aagaz 001

Gyermekláncfű levele: még virágzás előtt van a legjobb íze. Jó tudni, hogy több A-vitamint tartalmaz, mint a répa, emellett B- és C-vitamint, valamint káliumot is tartalmaz, e mellett erősíti a májat , epét és vesét.

aaagz2_04

 

Egy szál friss csalánhajtás: talán a legerősebb vértisztító növény, ezért tisztítókúrák, böjtök hatékony és kedvelt gyógynövénye. Jó köszvényre, magas vérnyomásra, pangásos szívelégtelenségre, szénanáthára, menstruációs fájdalmakra, skorbutra, levele vér-, és vesetisztító, reuma, cukorbaj, hajhullás és aranyér esetében.

aagaz 011

Kis maroknyi ibolyavirág: kóstolták már? A legfinomabb dolog, amit csak természet kínálhat. A virág  amúgy nyálkaoldó, idegnyugtató, vérnyomáscsökkentő hatású.

 

aagaz 020!

Az öntetet a fantáziára bízom, én magkeveréket pirítottam, öntöttem rá extra szűz olívát, citrom levét, kicsi mustárt, és tettem bele apróra vágott fokhagymát. Majd összekevertem egy nagy tálban, salátástul, gizgazostul.

A legvégén virágokkal díszítve tálaltam.

 aaagz2_14