10 + 1 hasznos tipp a tavaszi böjthöz

juice-fast

Hogyan álljunk neki a tavaszi tisztulásnak? Éljünk negyven napig kenyéren és vízen? Húzzunk el egy hiperintenzív wellness-hétvégére, böjt címén pár kilót leadni? Méregtelenítsünk női magazinok féloldalas cikkei alapján?  Összeállításunkban pár hasznos tippet kaphatsz arra nézve, amit böjt címén az elkövetkezendő hetekben érdemes elfogadni és betartani:

1.  Ne akarjunk fel egyből kenyéren és vízen élni

Ha nem vagyunk gyakorlott böjtölők, akkor ne akarjunk egyből túl sokat. A böjt akkor böjt, ha belülről jön, nem kell akaratosan visszatartani az evést, mert az erőszak csak erőszakot szül. A nagy akarásból könnyen kudarc lehet, kis lépésekkel apránként sokkal messzebbre juthatunk. Akinek nincs a böjtölésben gyakorlata, annak azt ajánljuk, első körben mondjon le valami olyanról, ami számára kihívást jelent. Legyen az a hús nem evése, vagy a koffeinről, édességről való lemondás, és ha negyven napon át elhagyjuk a nassolást, mire eljön a Nyuszi és a tavaszünnep, számtalan hasznot zsebelhetünk be magunknak.

2. A böjtöt ne tekintsd fogyókúrának

A böjt nem egyenlő a fogyókúrával, hiszen az elsődleges célja nem a testsúly csökkentése, hanem az önmegtartóztatás, ami sok esetben persze együtt jár néhány kiló leadásával is. Célod ne a súlycsökkentés legyen!

3. Arról mondjunk le, ami kihívás 

Úgy tervezzük meg böjtünket, hogy legyen benne kihívás. Kezdjük kis lépésekkel, de adjuk fel magunknak a leckét! Ha tudom, hogy könnyedén le tudok mondani a húsról, akkor az nem nagy kihívás – tegyük meg, de mellette mondjunk le arról is, amitől nehezebben válunk meg, például az édességről vagy a kávéról. De ne állítsunk irracionális célokat magunk elé, és ne egy kiadós lakmározás után  állítsuk magunkra rá a nulldiétára.

Ne feledkezzünk meg a rendszeres mozgásról sem, hiszen a fizikai aktivitás fokozza a hatást, csakúgy, mint a szaunázás.

4. Kávéról lemondani? Hogyan?

Nem kell egyszerre minden élvezetet elhagyni, először csak naponta egy csésze kávét engedélyezzünk magunknak, aztán kétnaponta majd háromnaponta igyunk. Végül azt vesszük észre: eltelt egy hét, és nem ittam kávét! Ezek kicsi lépések, csak a jéghegy csúcsát kapargatjuk, de már kapargatjuk! Aztán, ha sikerül, el lehet jutni oda, hogy a 40 napra felállítunk magunknak egy menetrendet, mikor mit hagyjunk el…

5. Kinek ajánlott és kinek nem?

Ha csak a káros szenvedélyeinkről (kávé és csoki) szeretnénk egy időre lemondani, bárkinek ajánlott, viszont ha komoly léböjtkúrában gondolkodunk, akkor azok akik gyógyszeres kezelés alatt állnak, vagy krónikus betegségben szenvednek, még véletlenül se álljanak neki. Terhesség és szoptatás idején sem tanácsos „méregteleníteni”. A böjt elhízás, 2-es típusú cukorbetegség, érelmeszesedés, magas vérnyomás, ízületi és mozgásszervi betegségek, fejfájás, allergiás kórképek, bőrbetegségek esetén viszont kifejezett  hasznos gyógymód lehet.

 best-diet-for-women

6. Nagyböjtölés

Böjtölni sokféleképpen lehet, például vallási meggyőződésből. A nagy vallásalapítók mind hangsúlyozták a böjt fontosságát, és azt tanították, hogy segítségével közelebb lehet Istenhez kerülni, mivel nemcsak a test, hanem a lélek és a szellem is megtisztul. Buddha, Mohamed, Zarathustra, Konfuciusz, Mahávírais böjtölt.  Az indiai jógik és az amerikai indiánok is böjtöltek a testük feletti uralom eléréséért és hogy szellemük és lelkük megvilágosodjon. Mózes 40 napi teljes böjt után kapta kézhez a Tízparancsolatot. Jézus Krisztus szintén 40 napig böjtölt a sivatagban, mielőtt megkezdte volna tanítói szolgálatát. Az első keresztények heti két napot böjtöltek. 

A nagyböjt a keresztény közösségekben a húsvét előtti negyven napos előkészületi, bűnbánati időszak. Lényege húsvétra, Jézus Krisztus feltámadásának ünnepére való felkészülés a hitben való elmélyülés, a kiengesztelődés és a lemondás révén. A katolikus egyház a régebbi szigorú szabályokon mára enyhített: szigorú böjtöt hamvazószerdára és nagypéntekre ír elő (ekkor a 18 és 60 év közötti hívek a nap folyamán háromszor étkezhetnek, és egyszer lakhatnak jól), valamint ezeken a napokon és a nagyböjt többi péntekjén arra kéri 14 évnél idősebb tagjait, hogy ne fogyasszanak húst. (forrás: wikipédia)

7. Léböjt

Ha komolyabb böjtöt szeretnénk tartani, akkor, ha nincs gyakorlatunk benne, inkább menjünk el egy szervezett kúrára , s vegyük igénybe szakember segítségét! De három nap frissen facsart,  lehetőleg bio- gyümölcsökből és zöldségekből készített léböjtöt, ha nincs különösebb egészségügyi problémánk, simán meg lehet tartani. Csak ügyeljünk  a fokozatosság elvére, és gondoskodjunk a napi rendszeres salaktalanításról.

8. Testtakarítás- léböjttel, gyümölcskúrával

A három napos léböjt ideális, nem terheli meg a szervezetet, viszont energiabombaként működik. Kezdés előtt legalább egy héttel kerüljük a nehéz ételeket, csökkentsük az adagok mennyiségét és az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását. Térjünk át a vegán kosztra (a gyümölcs- és zöldségfélék mellé ehetünk teljes kiőrlésű rozslisztből készült kenyereket, párolt főzelékféléket, héjában sült burgonyát és rizst is). Három napon át tartsunk léböjtöt (nyers gyümölcsök és zöldségek kipréselt levét fogyasztjuk egész nap), vagy ha azt túl keménynek érezzük, próbálhatjuk  tartani a nyers étrendet (nyers zöldségek, gyümölcsök, és magturmixok) – főtt ételek nélkül. Utána még pár nap vegán étrend következhet, majd a folyamatos visszaszoktatás.  Léböjt-nap helyett beiktathatunk egy gyümölcsnapot is, amikor különböző gyümölcsöket ehetünk, napi öt-hat étkezésre elosztva.

9. Találd ki a saját  böjti menetrended

Olvass utána, aztán találd ki a saját böjti menetrendet! Nálam alap a negyven nap vegán étrend, kerülöm a glutént tartalmazó ételeket, a húst,  a cukros  ételeket, a szénsavas italokat, a tejtermékek közül a tejföl, a tejszín tilos, viszont a kefir, a krumpli, a rizs megengedett. Saját menstruációs ciklusomhoz időzítem a léböjt dátumát, ugyanis nagyon nem mindegy, mikor állítjuk magunkat csökkentett üzemmódra.  Évek óta öt nap léböjtöt tervezek be, előtte három nap (és utána három nap) rávezető nyers étrenddel.

Tarthatunk egy napos gyümölcsnapokat is, akár heti rendszerességgel, aktuális bio, idény gyümölcsökkel.
Bármilyen böjtölési módot választunk nagyon fontos a napi minimum 2 liter víz elfogyasztása! 

Vegan koszt lehet jó is
Böjti süti? Igen, mert a vegán koszt bizony lehet jó is, kreatívitás kérdése

10. A lélek-tisztítást se feledjük

Vessünk számot az elmúlt év történéseivel, tisztítsuk meg az elménket a felgyülemlett érzésektől, szabaduljunk meg lelki mérgeinktől is (pl, félelmek, haragtartás), úgy a húsvét előtti negyven napos nagyböjttel felkészülünk az eljövendő időszakra. Számba vesszük céljainkat, eltervezzük az életünket. Hagyjunk időt magunkra magunknak.

10 + 1. Élvezzük és tanuljuk belőle

A böjt nem önsanyargatás, hanem felkészülés, megpihenés és meditáció. Gondoljunk csak bele, nekünk csak negyven nap lemondás, amikor nem eszünk húst, cukros ételeket, nem nassolunk… a világ számos országában egész életükben éheznek, és csak áhítoznak azok után, amiről most pár hétre mi nagy kegyesen önszántunkból lemondunk. Ne érezzük hát szenvedésnek…

Tanuljunk belőle, figyeljük a testünket: a böjt segít felismerni az eredeti szükségleteket. Ez idő alatt vehetjük észre, hogy esetleg eddig túlettük magunkat, hogy lehet élni a napi csoki adag nélkül is, vagy hogy a nagyobb mennyiségű zöldéség és gyümölcs fogyasztás hogyan változtatja meg az emésztésünket.