10+5 szuper élelmiszer, ami nem maradhat le a bevásárlólistánkról

Olyan élelmiszereket gyűjtöttünk egy csokorba, amelyeket bátran fogyaszthatunk, mert nemcsak finomak, de egyensúlyban tartják a hormon-háztartásunkat.

Nem kell hosszasan ecsetelnünk, a félkész ételek, a samponok, sőt még az illatosított gyertyákból kipárolgó vegyi anyagok is mennyire károsíthatják szervezetünk hormonháztartását. Az egészségtelen hormonszint nemcsak túlsúlyhoz vezethet, de növeli a kockázatát annak, hogy testünket rákos és egyéb krónikus betegségek támadják meg.

5 jó tanács, amit érdemes betartani:

  • minimalizáljuk a cukor és édesség fogyasztását
  • kerüljük a gyorséttermi, félkész, instant, tartósítószert és adalékanyagokat tartalmazó élelmiszereket
  • tejet és tejterméket csak megbízható forrásból fogyasszunk, amely nem tartalmaz sem xeno-ösztrogént, sem növekedési hormonokat (házi és biotej)
  • Ne fogyasszuk el az állatok (hús és hal) zsírját, hanem a tiszta, zsírmentes húst részesítsük előnyben. Lehetőség szerint vásároljunk bio illetve házi húst.
  • napi táplálékunknak kb. így kellene felépülnie:
    • 40% zöldség (ennek minimum fele nyers)
    • 10-20% hüvelyesek, magvak
    • 10-20% állati eredetű táplálék
    • 20% jó zsír
    • 10-15% friss gyümölcs
    • 10% gabona

Most pedig következzék a 10+5 szuper étel, ami nem maradhat le a bevásárlólistánkról:

  • Brokkoli

A káposztafélékhez hasonlóan gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, értékes vegyületekben és fontos növényi rostokban. A benne található úgynevezett fitovegyületek gátolják a pajzsmirigy túlzott hormontermelését.

  • Vörös bor

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2003-ban közzétett dokumentumában a mértékletes alkohol(vörösbor)fogyasztás jótékony hatásáról ír a koszorúér-megbetegedések megelőzésében. Lecsökkent ösztrogénszint esetén is jótékony hatású, a középkorú nőknél például menopauza tüneteinek jelentkezésekor hasznos lehet a fitoösztrogénekben dús vörösbor mérsékelt fogyasztása.

  • Extra szűz olíva olajAz olívában található alfatokoferol a természetben előforduló legfontosabb E-vitamin. Ez a bőr számára a leghasznosabb antioxidáns. Gyulladáscsökkentő hatása is jelentős. Csökkenti a magas vérnyomást és a vér zsírtartalmát, valamint a koleszterinszintet. Segíti az emésztést, óvja a gyomornyálkahártyát, semlegesíti a fölösleges gyomorsavat. Javítja az epe működését, megakadályozza a kövek kialakulását. Erősíti és védi a májat. E-vitamin-tartalma óvja az agyat és az idegeket a korai öregedéstől Javítja a csontsűrűséget, felnőttkorban is. Csökkenti az ízületi fájdalmakat, antireumatikus hatása bizonyított. Csökkenti a bőr gyulladásra való hajlamát. Gyógyítja és fertőtleníti a sebeket. Erősíti az izomzatot. És így tovább…
  • Avokádó

Egészséges zsírokban gazdag étel, aminek segítségével a szervezet könnyebben tudja befogadni és felhasználni a tápanyagokat. Az avokádó magnéziumot, káliumot, rostot, folsavat, E-vitamint és B-vitaminokat tartalmaz, amelyek mind összedolgoznak, hogy fenntartsák a hormonegyensúlyt.

  • Alma

Az egyik legegészségesebb gyümölcs, de megpucolni szigorúan tilos! Mossuk csak, de azt alaposan. Ugyanis a fontos vitaminok leginkább az alma héjában és közvetlenül alatta tárolódnak. A héj ráadásul a gyorsabb emésztést is elősegíti. Egy közepes méretű pucolatlan almában 8,4 mg C-vitamin, 98 Nemzetközi Egységnyi (NE)  A-vitamin  és 4,4 g rost van, míg egy azonos méretű pucoltban ez a mennyiség már jóval kevesebb: 6,4 mg C-vitamin, 2,1 g rost és 61 NE A-vitamin található. Magas számban tartalmaz kvercentint is tartalmaz, ami egy flavonoidvegyület.

  • Chia mag

Nagy arányban tartalmaz fehérjét, omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakat, továbbá magas, mintegy 18-30 százalékos rosttartalmának köszönhetően fontos szerepe lehet a napi ajánlott rostbevitel biztosításában. Viszont épp emiatt magas túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat idézhet elő. Ennek okán napi 15 grammnál nem szabad többet ennünk belőle.

  • Természetes, nem génkezelt szója

A nemzetközi kutatások szerint szójában gazdag táplálékot fogyasztó vidékeken, például Kínában ritkább az emlőrák, a prosztatarák enyhébb lefolyású, kevesebb a béldaganat előfordulása is. A fitoösztogéneket tartalmazó élelmiszerekről – szója, lenmag – kimutatták, hogy jótékony hatással vannak az érfalakra, csökkentik az érelmeszesedést és az ezzel járó szövődményeket.

  • Lenmag

Magas rosttartalma segíti az emésztést, és elősegíti a teltségérzetet. Ez a magas rosttartalom továbbá hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet, omega-3 zsírsav tartalma rendkívül hasznos a szív egészségének megőrzése szempontjából.

  • Gránátalma

Egy kiváló gyümölcs, ami nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, amelyek segítenek a hormonegyensúly fenntartásában.

  • Hajdina

Szuper vitaminforrás: a B vitaminok közül a B1, B2,B3,B6,B9 az  E vitamin is megtalálható benne. Élettani hatása is nagyszerű az antioxidáns hatású flavonoidok és rutin tartalma miatt. Alkalmazzák magas vérnyomás ellen mint gyógynövényt. Magas rosttartalma miatt kiválóan hat a bélrendszerre székrekedés és egyéb vastagbél betegségek esetén. Ásványi anyagaiban gazdag:réz, foszfor, kálium magnézium, kalcium, rutin, jód,mangán szelén,króm, fluorid, szilícium,molibdén, titán, nikkel, vas,kobalt, cink.

+5

  • Tiszta víz
  • Áfonya
  • Fahéj, gyömbér
  • Zabpehely
  • Joghurt

 

 

A képek forrása: pixabay.com

A témáról itt olvashat bővebben:  http://www.rodalesorganiclife.com/wellbeing/hormone-balancing-foods/slide/6