Ilyenkor tavasz végén már alig várom, hogy virágozni kezdjen a bodza. Nehéz megállni, hogy ne szedjek belőle, hiszen szinte hívogat édeskés illata. A tenyérnyi nagyságú fehér virágokat közvetlenül az ernyőjük alatt kell lecsippenteni és lehetőleg kosárba szedni, mivel zacskóban hamar befülledhetnek. Lehetőleg ne a forgalmas főutak mellett szedjünk bodzát, hanem keressünk erdőszéli, mezők mellet virágzó bokrokat.
Leggyakoribb elkészítése a bodzaszörp, de mivel én frissen szeretem fogyasztani, ezért bodza limonádét készítek belőle. Nem nagy munka és ha délután összedobom, akkor reggelre kész is a finom limonádé.
Hozzávalók:
8-10 bodzavirág
2-2,5 liter víz
2 db citrom felkarikázva
2 ek méz
menta (opcionális)
A bodzavirágokat alaposan átvizsgálom, a levéltetves darabokat kidobom és az ép, szép virágokat vízbe áztatom. Hozzáadom a citromkarikákat és a mézet és néha kicsit megkeverve állni hagyom kb 12-15 órára. Ezután leszűröm és friss mentalevéllel kínálom. Aki édesebben szereti, ekkor tehet még hozzá extra mézet.