A hét édessége: brownie, ahogy mi szeretjük

Úgy alakult, hogy hármunk közül én leszek a blog édességfelelőse. Örömmel vállalom ezt a szerepet, mert egyfelől jómagam is édesszájú vagyok, másfelől mindig várom az alkalmat, hogy tortát, süteményt süthessek. Indulásként közzéteszek pár receptet, amik az elmúlt időszakban sikert arattak. Egyik sem saját szerzemény, de mindegyiken változtattam valamit, vagy alapanyag híján, vagy saját ízléshez igazítva.

Első körben íme a megunhatatlan brownie, amit legkedvesebb barátom szülinapjára készítettem, ahol a társaság szinte minden tagja odavolt a végeredményért. Úgyhogy itt az ideje, hogy közreadjam a receptet. Az eredeti egy kistepsis változat volt, de nekem 20-30 emberrel kellett számolnom, ezért felszoroztam a mennyiségeket.

Brownie – Eredeti recept
50g étcsoki (70%-os kakaótartalommal)
50g vaj
1 tojás
100g barna cukor
50g liszt
2 ek. mogyoróbél
50g nugát massza

Brownie – Változtatások
A mennyiségeket kb. 6szorosára emeltem:
300gr étcsoki (Tibi étcsoki tökéletesen működött)
300gr vaj (NEM margarin!)
6 tojás
itt most bajban vagyok, mert biztos, hogy nem raktam bele 600gr cukrot. Nekem olyan 250-300gr (talán 350?) rémlik :)
300gr liszt (szokás szerint vegyítettem a sima ill. teljes kiőrlésűt, utóbbiból kb. 80-100gr-ot)
12 ek. mogyoróbél
150gr nugát massza (csak ennyi volt otthon, plusz pár evőkanál nugát krémet még hozzákevertem)

Sütőt felmelegítettem 175 fokra, sütőformát (brownie kívánalmainak ellenére egy kör alakú, állítható méretű formát használtam – nem bánta) kivajaztam, sütőpapírt beletettem. Csokit és vajat vízgőz felett összeolvasztottam, majd hagytam kicsit hűlni. Tojásokat felvertem, cukorral, liszttel a csokihoz kevertem. Mogyorót durvára aprítottam, nugátot darabokra vágtam, mindkettőt hozzákevertem. Formába beleöntöttem, légkeverésesen 160 fokon 20 percig sütöttem és nem tovább. Volt, aki szerint 18 percnél ki kellett volna venni. A lényeg, hogy ezt a süteményt tényleg nem szabad túlsütni, inkább legyen kicsit lágyabb a belseje!
Még langyosan vanília, madártej, dió, vagy ízlés szerint bármilyen fagyival lehet tálalni. Nem fogjátok megbánni!