Rakott kalács – akár húsvétra is

A hagyományos nagymama-féle rakott zsemle felturbózott változata ez, ami akár húsvétra is elkészíthető, de az ünnepek utáni kalácsmaradék felhasználására is kitűnő.

Hozzávalók:
1 kalács, darabokra szabdalva
fél csésze (2,5 dl) száritott vörösáfonya
fél csésze mazsola
kb 2 ek vaj
4 tojás
1 kis doboz mascarpone sajt szobahőmérsékleten
1,5 csésze tejszín
1,5 csésze tej
1 tk vanília
1 tk fahéj
1 citrom reszelt héja (bio!!!)
1 ek méz
csipetnyi szerecsendió
1 alma hámozva, felkockázva vagy reszelve
1 jó marék dió, apróra vágva

A mazsolát és a vörösáfonyát forró vízzel leöntöm. Állni hagyom néhány percig, majd leszűröm.
Egy nagy keverőtálban felverem a tojásokat, hozzákeverem a mascarponét, vajat, majd a tejet és a tejszínt. Ízesítem a vaníliával, szerecsendióval, fahéjjal, citrom héjjal és a mézzel. Hozzáadom a kalács darabkákat, az almát, a szárított gyümölcsöket és a diót, majd jól átforgatom, ügyelve arra, hogy a kalács sehol sem maradjon száraz.
Egy tűzálló tálat kivajazok és beleöntöm a masszát. 180 C fokos sütőben 30-40 perc alatt megsütöm.
Melegen tálalom lekvárral.

Nektek mi a kedvenc húsvéti receptetek?
Várjuk a kalácsos, töltött tojásos, bárányos, sonkás, sütis receptjeiteket a szhelyilanyok@gmail.com -ra. A legjobbakat közzétesszük.
Jó készülődést, takarítást mindenkinek!