Hétvégére krumplileves?

Nem szentségtörés ám, ha vasárnap nem húslevest, vagy gulyást teszünk az asztalra! Kicsit kipofozva egy egyszerű zöldségkrémleves is lehet ünnepi. Ehhez remek alapanyag a burgonya, ami mondhatni a konyha Jolly Jokere. Ezt a receptet is úgy variálhatja át mindenki, ahogy a szája íze kívánja.krumplilevesAz alap, hogy a meghámozott, kockára vágott burgonyát (5-6 nagyobb szem elég egy 4 tagú családnak) felteszünk 1,5 liter vízben főzni. Itt már lehet is csalni, mert ha van maradék zöldséglé vagy húsleveslé, azzal is kezdhetjük. De az ég szerelmére, ne használjunk húsleveskockát!! (Legfeljebb bio változatot, amiből kihagyják az ízfokozót.)

A fazékba tehetünk még egy fej megpucolt, összevágott vöröshagymát és néhány gerezd fokhagymát is. A fűszerezés teljességgel opcionális: lehet rozmaringos, babérleveles, majorannás, köményes, bazsalikomos, zsályás és még kinek mi jut eszébe… A mostaniba én kurkumát is tettem – szép színt adott neki.

Sózzuk, fehér borssal ízesítjük, közben persze kóstolgassuk, mert anélkül nem megy! Mikor jól megpuhult minden, elő a turmixszal vagy a botmixerrel! Alaposan krémesítjük, közben adhatunk hozzá tejfölt vagy tejszínt (esetleg kókusztejet, roborálásra tojássárgáját). A darabos fűszereket szedjük ki előtte! Végül a felturbózás történhet szalonna- vagy sonkacsipsszel, sült kolbászkarikákkal, pirított dióval vagy tökmaggal, reszelt sajttal.

A koronát rá pedig különböző ízesítésű (hidegen préselt) olajokkal tehetjük fel: tökmag-, dióolaj, vagy csilis, fokhagymás, bazsalikomos olívaolajjal pöttyözzük meg.

A variációk száma szinte végtelen! Jó kísérletezést!

A képen rozmaringos burgonyakrémleves szalonnacsipsszel, tökmagolajjal látható.

by Jucus