Mit keres az óriáskerék és a fejetlen lovas az iskolaudvaron?

Tudjátok, mi a kapcsolat a 007-es ügynök, a kutyasétáltatás és a villáskulcsban? Ha igen, akkor valószínűleg rendelkeztek minimum egy kisiskolás fiúgyermekkel. Eltaláltam?
A lányos anyukák kedvéért elárulom, hogy ezek különböző peonza trükkök. És, mi az a peonza, jön a következő kérdés…kiralykobra

 


A peonza egy maroknyi méretű, műanyagból készült, latin-amerikai (néhányak szerint Kínából származó) ügyességi játék. Magyarul talán a pörgettyű a legjobb szó rá, mivel egy madzag segítségével kipörgethető. Igaz, már jópár éve betört hazánkba ez a játék, én csak most ismerkedtem meg vele.
Mindenesetre, amíg a lányok a szünetben fogócskáznak vagy gumiznak, (vagy már ők sem azt játsszák, mint mi régen?) addig a fiúk peonzát pörgetnek a földön, tenyéren, és állítólag nyelven is, bár én ezt erősen megkérdőjelezem.

A peonzának több fajtája is létezik, nekünk most egy fekete párduc van, de a gyerek mindenáron királykobrát akar.
Az alap kipörgetés viszonylag egyszerűen megtanulható, aztán jöhetnek a különböző trükkök: az akasztás, az óriáskerék, a fejetlen lovas, vagy az üvegkirály, melyek akár youtubon is megtalálhatók.

Az ügyesebbek pedig akár már versenyen is összemérhetik tudásukat.