Vége a nyárnak, de van egy tippünk: olvass velünk!

18207-reading-in-the-window-1920x1080-girl-wallpaper

Mit olvastál mostanában? A szürke ötven árnyalata vagy egy Coelho regény volt a legutóbbi? Vagy netán Oravecz Nóra vagy Karafiát Kicsi Lili-je borzolja a kedélyeid? Figyelj van egy, vagyis mindjárt négy tippünk. Olvass velünk könyvrégiségeket! Hidd el nem fogod megbánni!

Lesznai Anna: Kezdetben volt a kert

Elolvastam egy hosszabb regényt, mint a Háború és béke!”- kiáltottam fel örömömben, amikor befejeztem Lesznai monumentális családregényét. Hosszú, de mégsem kell tőle megijedni, rendkívül izgalmas és élvezhető. A kötelező olvasmányoktól megundorodott notórius nemolvasóknak örömére itt még a leíró részek is izgalmasak érzékletesek. Főhőse Lizó, az írónő alteregója, tulajdonképpen az ő családjának története a regényfolyam a XIX. század második feléből.

Kinek ajánljuk: ez a regény univerzális, történelem iránt rajongó pasiknak, romantikus csajoknak

Kinek nem ajánljuk: bestseller kedvelőknek, itt nem fogsz elolvasni 11 perc alatt egy fejezetet

lesznai

Anthony Burgess: Mechanikus narancs

Főhőse az erőszak-mániás Alex, aki bandájával az ultra erőszak nevében random módon ver meg bárkit, aki az útjába kerül. A lebukás után egy átnevelő programba kerül, és a bonyodalmak csak itt kezdődnek. Sajátos nyelvezetű regény, az orosz és az angol nyelv szlengjét fordítja ki és ötvözi. Stanley Kubrik 1971-ben filmet forgatott belőle, melynek különleges képi világa kissé emlékeztet erre:

Kinek ajánljuk: science-fiction rajongóknak, akik a szatirikus változatát is kedvelik ennek a műfajnak, nyelvésznek készülő bölcsészeknek

Kinek nem ajánljuk: érzékeny széplelkeknek és félős csajoknak

ClockworkOrange

Szép Ernő: Ádámcsutka

Ez a regény megmutatja nekünk, hogy Coelho előtt is volt élet! Viccet félretéve, Szép Ernő regénye, pontos és félelmetesen igaz. Főhőse, az újságíró Mihály két nő és önmaga közt őrlődik, miközben a napi megélhetésért küzd és fejben éli az életét. Aktuális, rendkívül pontos regény. Egy valamivel vigyázzunk! Szép Ernő olyan természetességgel használ angol és francia kifejezéseket, hogy nem árt ha van kéznél egy szótár! A jelmondat: „Én a szívemet elajándékoznám/Úgyis mindig csak bánatot hoz rám…”

Kinek ajánljuk: szerelmi csalódáson átesett pasiknak, nőknek, szépirodalom iránt rajongóknak, Oravecz Nóra és Coelho rajongóknak

Kinek nem ajánljuk: aki irtózik a filozófiától és nem szereti a szerelmes regényeket

szív

Bölöni Györgyné: Szenvedések könyve

ha meglátsz, tudom, kacagni fogsz te is – csak vigyázz ám, mert nagyon bolondos vágyakkal jövök hozzád, és rossz leszek nagyon, nagyon.

Édes, arany Gyurikám! Nem bírok már magammal! Milliószor ölellek csókollak, és mindenféle csacsiságot súgok a füledbe”

 

börtön

Vajon ki és mikor írta ezt a pasijának? Talán egy facebook-os üzenetből idéztem? Nem, ez a levél 1906-ból való, Márkus Otíliától, férjének Bölöni Györgynek írta. Bizonyítva nekünk ezzel, hogy semmi sem változott. A Szenvedések könyve, viszont kemény cucc, ahogy szokták mondani. Ez a kis nő, a ’20 években koholt vádak alapján börtönbe került, ezt dolgozza fel ebben a regényben. Börtönregény egy nő tollából és ez teszi kuriózummá.

Kinek ajánljuk: történelem rajongóknak, kemény csajsziknak még több önbizalomra akarnak szert tenni

Kinek nem ajánljuk: akik nem szeretik a szomorú regényeket és a könnyed műfaj kedvelőinek

„by Szandra”