Ezért kapja be a hitelét az állam! Családbarát? Lakáskorszerűsítési támogatás? Kinek?

giphy

 

Miért nem elég, ha házastársak, vannak gyerekeik, van munkabérük, nem tartoznak senkinek, fizetnek mindent, és papírjuk is van mindenről? Mi megszívtuk, és örülhetünk, hogy párezer forint és néhány délután feláldozása árán megúsztuk a buktát. De…

Milyen bürokratikus és gondolat húzódik meg a mögött, hogy csak az házaspár kaphat a családbarát állam által támogatott lakáskorszerűsítési hitelt, akiknél mindkét félnek tulajdona van az ingatlanban?

Kezdjük ott, hogy nem egy Pasaréti villát szerettünk volna kiflancolni, csupán egy 1,5 milliós fűtéskorszerűsítéshez szerettük volna igénybe venni a családoknak kitalált, direkt erre a célra meghirdetett államilag támogatott hitelkonstrukciót (itt lehet megnézni, mi is ez). Mert miért is ne?

Siettünk is vele, merthogy idén, 2014. december végén lejár ez effajta államilag megtámogatott kölcsöntámogatás, tehát csak pár hetünk lehetett volna arra, hogy igényeljük. Bementünk két bankba is, kértünk ajánlatokat, mindkét helyen biztattak: lakás is van, gyerek is, bér is, se hiteltartozás se adótartozás… igényeljük csak!

Megkezdtük a papírmunkát, fűtésterv, árkalkuláció, alaprajz, adóigazolások (2 x 3000 Ft), a paksamétával aztán beállítottunk a kiválasztott bankba. Elő a papírokkal, elkezdődött az adminisztráció – lassú a rendszer, ültünk egy ideje, amikor a hitelintéző hölgy elnézést kért, eltűnt tíz percre.

Még poénkodtunk is rajta, biztos kandikamerával mustrálják a csizmánkat és a telefonunkat (amit nyomkodtunk, amíg telt az idő) hogy tényleg hitelképesek vagyunk- e.
Az ügyintéző aztán a felettesével együtt érkezett vissza, majd zavartan közölték, hogy az államilag támogatott hitel bizony nem fog menni. Majdnem jogosultak lennék rá, meg minden, csak ez az államilag támogatott konstrukció akkor igényelhető, ha a házaspár mindkét felének van a házban tulajdonrésze.

Miért?

Annak ellenére, hogy a kölcsön fedezete maga az ingatlan lenne, és majd tízszerese a forgalmi értéke a hitelhez képest, a hitelfelvevő házastársát minden esetben adósként be kell vonni. Ezért kell a tulajdoni hányad…. én itt elveszítettem a fonalat, már nem érdekelt…. csak mérhetetlen dühöt éreztem az irányába, aki ilyen törvényi feltételeket támaszt.

Mert miért?

Felhívtunk más hitelintézetet is – biztos ami biztos – ott is ugyanezt közölték, ezeknél az állami támogatású hiteleknél roppant szigorú törvényi feltételeknek kell megfelelni: sokadik pontként ennek.

Miért kell evidenciának venni, hogy egy használt lakás esetén mindkét félnek tulajdonosnak kell lennie?

Esetemben (én vagyok ebben az országban egyedül?) előbb lettem lakástulajdonos, mint házas. Az én nevemre íratott lakásban kezdtük meg a közös életünket, ide jöttek a gyerekek, és most szeretnénk korszerűsíteni. Persze, ajándékozhattam volna a házastársamnak, a jegygyűrű mellé mondjuk 25 % ingatlanrészt, de minek?

otthonteremtes

Ez egyedül a NAV-nak lett volna jó, mert akkoriban még ingatlan ajándékozása esetén az ajándékozottnak 9%-os illetéket kellett fizetnie. Esetünkben azért a lakásért, amiben így is közösen lakunk, pusztán azért, hogy egyszer majd kedvezményes állami hitelt vehessünk fel, egy 25%-os részesedés esetén minimum 300 ezer forintot…

De megnyugtatott a bank, íme, piaci hitelre bármikor jogosultak vagyunk, kedvezményt, 0,5 %-ot is adnak, mivel régóta ügyfelek vagyunk. Csak ennek a piaci hitelnek a kamata más…

Szóval, ilyen a családbarát állam családbarát korszerűsítési hitele… életszerű.

Vagy vessük fel azt: mi van az elvált szülőkkel, akik egyedül nevelik a gyerekeiket? Azok nem családok? Azok miért esnek el eleve az ilyen típusú állami támogatású hiteltől? Nem ezt nevezik (negatív) diszkriminációnak?