Miért megunhatatlan? Akár minden héten elkészíthetem, akkor sem panaszkodik a család. Sőt, sokszor kérik is az ismétlést. Akkor is kitűnő választás, ha vendégeket várunk vagy csak a kávé mellé szeretnénk egy kis majszolnivalót. Valószínűleg minden háziasszony polcán megtalálható a klasszikus, nagyiféle almás pite, az amerikai félére is számtalan találatot ad az internet. Nálunk ez utóbbi vált be igazán, alma helyett nagyon finom szilvával, meggyel, cseresznyével is. A kevésbé édesszájúak vagy diétázók cukor helyett édesítővel is készíthetik vagy a lisztet felesben keverhetik teljes kiőrlésű liszttel.
A tészta hozzávalói:
30 dkg finomliszt,10 dkg vaj vagy margarin, egy tojássárgájája, 1 kk sütőpor, 3 ek porcukor, 2 ek tejföl és én egy kis citromhéjat is reszelek a tésztába.
Összegyúrom, és a hűtőben pihentetem kb. 15 percig.
2. kép
Töltelék:
Ezalatt 7-8 közepes méretű almát megtisztítok, lereszelek, fahéjjal, kevés cukorral és vaníliás cukorral ízesítem. Csak addig főzöm, míg egy kis levet ereszt.
Hozzáteszek fél csomag pudingport, amit előzőleg egy kis vízzel simára kevertem. Ettől szép krémes lesz.
A pitesütőt (vagy ennek hiányában a lekapcsolható oldalú tortaforma is tökéletesen megteszi) kivajazom és lisztezem. A tészta kétharmadát akkorára nyújtom, hogy kibélelhessem vele a formát (a tortaformát csak a magasságfeléig- harmadáig). Erre kerül a töltelék, de alatta elkenek egy kis baracklekvárt, amit megszórok darált dióval.
A maradék tésztát ugyancsak kinyújtom, kb. egy cm széles csíkokat vágok belőle és rács formájában a töltelék tetejére fektetem.
A tetejét vajjal lekenem, darált dióval és kristálycukorral megszórom, mehet is az előmelegített sütőbe!
180 fokon, 25-30 perc alatt kész
Jó étvágyat!
(by Orsi)