Ha valami gyorsra és édesre vágyom vacsorára, akkor három dolog ugrik az eszembe rögtön: a mákos tészta, a túrós tészta és a túrógombóc. Most ezt a legutóbbit készítettem el. Valóban nem kell hozzá sok idő, mégis érdemes vacsoraidő előtt úgy kb. 1,5 órával nekilátni, mert egy óra pihenőidő közbeiktatódik. Ez az idő jól használható apróbb-cseprőbb háztartási feladatokra, vagy lazulásképpen egy új Castle-rész felvételének megnézésére.
Hozzávalók
2 doboz, 500 gramm túró (nálunk laktózmentes)
2 tojás
250 gramm teljes kiőrlésű tönköly búzadara
víz
só
olaj
100 gramm darált dió
4 evőkanál, 150 gramm tejföl
1 evőkanál, 50 gramm kókuszcukor
fahéj
Az elkészítése
A túrót és a tojást egy tálba teszem.
Összekeverem.
Hozzáteszem a búzadarát.
Összekeverem. Pihentetem 1 órán keresztül, hagyva, hogy a búzadara megduzzadjon.
Felteszek főni egy fazékba 2-2,5 liter vizet. Forráskor kevés sót és olajat teszek bele.
Időközben egy serpenyőben 2 evőkanál olajat felhevítek, és megpirítom rajta a diót.
A túrós masszából vizes kézzel gombócokat formázok. Nálam 20 db lett a fenti mennyiségből. Beleteszem a vízbe egyenként, majd várok, míg megfőnek.
A gombócokat kiveszem, amint a víz felszínére úsztak.
Átemelem a gombócokat a serpenyőbe.
Amikor minden gombóc megfőtt, óvatosan megrázom a serpenyőt úgy, hogy a gombócok forogjanak. Addig rázom, amíg minden gombóc egyenletesen diós lesz.
Egy kisebb edénybe kimérem a tejfölt és a cukrot, fahéjjal megszórom.
Összekeverem.
A túrógombócokat a fahéjas tejföllel meglocsolva tálalom.
Jó étvágyat!
Lisztmentes változat (by Szilvi)
Ha gluténmentes változatra vágysz, a túróhoz remekül passzol a kukoricadara. Simán azzal is, a fenti receptben megadott mennyiséggel elkészítheted. Még valami, pirított zsemlemorzsa helyett én magamnak, lisztmenetesen, a kifőtt gombóckákat darált mákban forgatom meg.