Gyermekkorunk kedvenc ízei (1.) – Lekváros diós linzerkoszorú

DSCN0755

Biztos vagyok benne, hogy mindenki evett már lekvárral megtöltött, dióval megszórt linzerkoszorút. Gyermekkorom egyik kedvence volt, nálam az első 10-ben biztosan benne van. A 2010-es, Magyarország kedvenc süteménye szavazáson a 25. helyet szerezte meg. A sütemény alapja a klasszikus gyúrt omlós tészta, ami aztán – más-más kiszúróval – különböző aprósüteményekké formálható. Én most a hagyományos, virág formát sütöttem meg.

A linzertésztához a jellegzetes, 3:2:1 arányt alkalmaztam, csak igyekeztem minél természetesebb hozzávalókkal dolgozni. Az eredmény így is hozta a várt ízt. Érdemes egy nappal hamarabb megsütni, mert a lekvártól tovább puhul a sütemény, így lesz igazán finom.

DSCN0748

 

A hozzávalók listája

300 gramm teljes kiőrlésű liszt
200 gramm vaj (nálunk laktózmentes)
100 gramm aranybarna nádcukor
1 csomag sütőpor
1 tojás
1 csipet parajdi só

díszítéshez: 30 gramm darált dió
víz
nyújtáshoz: liszt
töltéshez: 200 gramm sárgabaracklekvár

Az elkészítés menete

Először a linzertésztát állítom össze. Kimérem a lisztet és a cukrot. Hozzáteszem a sütőport és a sót.

DSCN0608

A száraz hozzávalókat összekeverem.

DSCN0611

Hozzáteszem a vajat, elmorzsolom benne.

DSCN0616

Egy morzsalékos, darabos tésztát kapok.

DSCN0617

Ekkor hozzáteszem a tojást.

DSCN0621

Alaposan összegyúrom a tésztát. Addig dolgozom, amíg egyenletes masszát kapok, ami már elválik az edénytől. Nem szabad túlgyúrni, különben túlságosan felmelegszik benne a vaj. Ha mégis ez történik, a hűtőbe téve szilárdítható a massza.

DSCN0626

Előmelegítem a sütőt 180 °C fokra. Lisztezett, sima felületre helyezem a tésztát.

DSCN0631

Kinyújtom 4-5 mm vastagságúra.

DSCN0635

Kiszúrom a formákat, párban. Az alaphoz egy 7,5 cm átmérőjű, hullámos szélű karikát; a tetőhöz egy azonos méretű, hullámos szélű koszorút használok.

DSCN0640

Sütőpapírral lefedett tepsibe helyezem a sütiket.

DSCN0647

A koszorúkat egy ecset segítségével megkenem vízzel.

DSCN0650

Majd megszórom azokat dióval.

DSCN0653

Így járok el minden koszorúval. A karikákat érintetlenül hagyom.

DSCN0659

A tepsit a sütőbe helyezem, 180 °C fokon, légkeveréses üzemmódban készre sütöm a sütiket. Nálam 8 perc elég volt, de ez függ a tészta vastagságától. A fenti mennyiségből 2 tepsinyi adag jön ki.

DSCN0721

Megvárom, míg kihűlnek. A karikákra lekvárt kanalazok.

DSCN0737

A karikára helyezem a koszorút. Így járok el minden darabbal. Nálam a fenti adagból 17 darab kész sütemény lett.

DSCN0742

Ugye hogy gyönyörűek? Hát még milyen finomak! A gyermekkori emlékeimet idézi fel, amikor még a nagymamám sütötte ezt a finomságot.

 

2 thoughts on “Gyermekkorunk kedvenc ízei (1.) – Lekváros diós linzerkoszorú”

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.