Finom tönkölypogácsákat egy tányér gulyás mellé?

gulaschsuppe

Ha gulyást főzök, legyen az marhagulyás, vagy sertésgulyás, mindig sütök mellé pogácsát. Most tönkölylisztből, lenmagos szórással készült. De természetesen más lisztből is készülhet, és lehet sajtos is.

 

 

 

DSCN3421

Hozzávalók

400 gramm teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 csomag sütőpor
só, őrölt feketebors, őrölt köménymag ízlés szerint
125 gramm vaj (nálunk laktózmentes)
200 gramm joghurt (nálunk laktózmentes)
1 M-es méretű tojás
liszt a nyújtáshoz

Elkészítés

A száraz hozzávalókat, a lisztet, sütőport, fűszereket összekeverem.
Hozzáteszem a vajat, joghurtot, tojást.
Két kézzel jó alaposan összegyúrom.
Kemény, lisztezett felületen kinyújtom fél centi vastagra.
Kilencrét hajtom a tésztát négy lépésben, a következőképpen:

DSCN3407

DSCN3409

DSCN3410

DSCN3412

A hűtőbe teszem fél órára.
Újra kinyújtom, szintén fél centi vastagra.
A sütőt előmelegítem 175 Celsius fokra.
Egy kör alakú szaggatóval kivágom a pogácsákat.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem a pogácsákat. Másfél tepsi jön ki a fenti adagból. Nekem 55 db lett.
Kézzel bevizezem a pogácsák tetejét, hogy a lenmagok jól tapadjanak rá.
Lenmaggal megszórok minden pogácsát.
A sütőben, légkeveréses üzemmódban 15 percig sütöm a pogácsákat. A lenmag jó ropogós lesz rajtuk.

Jó étvágyat!

DSCN3416