Karácsonyfából ékszertartó? – (Sz)helyi DIY projekt

Férjem néhány éve lepett meg ezzel az „akasztóval,” ami igazából ékszertartónak készült és most is a hálószobánk falát díszíti. Kisebb, vagy akár nagyobb méretben konyharuha, törölköző, vagy akár kabát tárolására is alkalmas. Nem kell hozzá más, mint egy kidobott karácsonyfa, metszőolló/lombfűrész, szike/kés, csiszolópapír és lenolaj.20160111_100526 (1)

Elkészítése:

  1. A fa méretre vágása: metszőolló vagy fűrész segítségével megfelelő hosszúsára vágjuk a törzset és az oldalágakat. Amennyire lehet egyenesre vágjuk az egyik oldalat, ha falra szeretnénk később felszerelni.
  2. Szikével vagy éles késsel lefejtjük a fa kérgét. Érdemes a lehető legtökéletesebb munkát végezni, mert most, a fa friss állapotában sokkal könnyebb ezt megtenni, mint később, ha már kiszáradt. Nyers faszín elérése legyen a cél.
  3. A kemény munkát most kipihenhetjük, ugyanis kb 2 hónapot kell várni, amíg a fa kiszárad és kemény lesz, a kis ágai pedig merevek.20160111_100514 (1)
  4. Néhány helyen elképzelhető, hogy javítani kell a kérgezést, ahol sötét foltok jelennek meg, de ez ízlés kérdése, hogy ezek a kis foltok zavarnak-e minket.
  5. Ha elégedettek vagyunk a végeredménnyel, akkor jöhet a csiszolópapír. Először egy durva, majd egy finom változattal átdörzsöljük a fát.
  6. Végül felhevített lenolajjal, vagy méhviasszal lekenjük…de akár ez a lépés ki is hagyható.

A társasházak környékén akár még válogathatunk is kedvünkre a kidobott karácsonyfákból.
Idén kis kutakodás után, egy metszőolló segítségével mi ezt gyűjtöttük be:

20160112_130614 másolat

Hajrá, munkára fel! Éljen az újrahasznosítás!