Induljon a tavaszi magvetés! Kisokos kiskerthez és balkonládához

A húsvét végre meghozza a tavaszt – mondják az időjósok és az elmúlt napokat tekintve kezdek is hinni nekik. Sőt olyannyira bizakodok, hogy már elő is kaptam a kerti szerszámokat, és nekiestem a veteményesnek.

vetés 6

 

Nagy örömömre én már lassan arathatok is, ugyanis kibújt a tavalyi snidlingem, nemsokára meg is szórom vele a vajas kenyeremet. Na persze ez csak annak köszönhető, hogy más tervek okán az őszi ásás elmaradt, szóval az eddig alvó magvacskák meghálálták, hogy békén hagytam őket.

Mindenesetre most kénytelen voltam bepótolni az elmaradt munkát, porlasztom a földet szorgosan és megcéloztam az agrárboltot is, hogy beszerezzem a veteménybe valókat. A kezdő kertészkedőknek álljon tehát itt néhány tanács most. És: ne kattintson tovább a városlakó se! Manapság egyre nagyobb divatja van az erkélyes-ablakpárkányos kertészkedésnek, érdemes kipróbálni, nincs jobb érzés, mint a sajátot fogyasztani.  A vetést – persze ha nem zuhog épp – már el lehet kezdeni, tekintve, hogy bizonyos zöldségek még a késői fagyokat is kibírják, úgy tűnik a snidlingem is közéjük tartozik.

BACKGROUND-gardening

Szóval elsőként a répát és a retket ajánlják a szakemberek. Az ültetés nem nagy mutatvány, nem túl mély barázdákba szórjuk a magokat, takarjuk be és tartsuk nedvesen a talajt. Vethetjük már a cukorborsót és a hagymaféléket is. Lila, vörös- és fokhagymát legjobb dughagymáról ültetni, aki szereti az újhagymát, az néhány hónap múlva már csemegézhet is, mi őszintén szólva nem igazán adunk esélyt arra, hogy teljesen kifejlődjön a hagyma.

A megmaradt fokhagymákat érdemes eltenni, mert ősszel újra dugaszolhatunk belőlük.

És a salátaféléket is lassan elszórhatjuk, nálam a madársaláta és a rukkola a sláger és társaságnak megy melléjük a spenót, sóska, petrezselyem is. Akinek lehetősége van rá, mindenképp kerítsen el egy ki területet vagy balkonládát a fűszernövényeknek. Az évelőkkel nincs is sok macera, legfeljebb kordában kell őket tartani.

Szóval elég egyszer elültetni és évekig nincs más tennivaló, mint aratni, például a mentát, citromfüvet, zsályát, rozmaringot, lestyánt, tárkonyt, majorannát, oregánót. Nincs is jobb, csak tépni és dobni bele az ételbe. Az egynyáriakkal viszont még érdemes várni és szép palántáról nevelni, mint pl a bazsalikomot.

vetés 1

Ha már a földben a mag, a földet nedvesen kell tartani, az öntözésnél praktikus a rózsát a kannára tenni, így kicsi az esélye, hogy kimossuk a földből azokat. Megkönnyíti a későbbi kapálást, gyomlálást, ha jól látjuk a kicsi növénykét, szóval érdemes törekedni arra, hogy egyenes legyen a vetősor, kihúzott madzaggal ez jól kivitelezhető. Az ökörpisilős veteményes amúgy elég viccesen néz ki.

A magok zacskóján elég korrekt útmutatót lehet találni a vetés mikéntjéről – sortávolságokról és tőtávolságokról is, és a tasakot semmiképp se dobjuk ki, ha a sorjelző karókra rátűzzük, akkor biztosan tudjuk, melyik sorba, mi került. Én például legalább négyféle hagymát vetek, szóval nem árt a segítség :).

Visszatérve a répára és retekre. Jópofa módon a két növényt lehet egy sorba ültetni, sőt praktikus is. A répa ugyanis lassan kel, a retek viszont pillanatok alatt kibújik – így aztán jelzősort is alkot, ami a gyomlálásban nagy segítség. Gyakori hiba – saját tapasztalat – hogy ha túl szorosan ültetjük a magokat, a csírák nem tudnak jól fejlődni, előbb-utóbb ritkítani kell, ami nem csak plusz munka, de macerás is, mert figyelni kell, hogy a gyökereket ne sértsük meg, ha például a „felesleget” átültetjük máshova. És ha meg akarjuk úszni a gyomlálást, akkor bizonyos növények esetében – pl a fűszerkertben – bevethetünk valamilyen talajtakarót. Nálam a fakéreg bevált. Egy gaz sem járt sikerrel :).

vetés 8

 

A nagyon profik már ilyenkor figyelnek a védelemre is. A veszélyt ilyenkor a madarak jelentik, akik persze elsősorban a kukacokat keresik, de munka közben a magokat is kiforgatják és persze nem hagyják ott az ingyen kaját. Akinek van, az teríthet a veteményre védőhálót vagy valamiféle textilszövetet erre a kényes időszakra. Nálunk a kutyák szerencsére nem szívlelik a szárnyasokat, úgyhogy ezt a problémát megoldják.( Cserébe viszont ásnak gödröket, ha valaki ez ellen tud valamit, szóljon gyorsan!.)

vetés 5

 

A balkonládában kertészkedőknek sok szempontból van előnye: a kártevőktől is könnyebb óvni a növényt és a nedvességet is könnyű szabályozni. Nekem például hiába volt két éve töménytelen mennyiségű paradicsomom, a vész, amit a sok esőnek köszönhettünk, mindet elrohasztotta. A városlakó viszont bőven aratott az erkélyéről. :)