Maradékból újat – mozzarellás rizskrokett

Nem szeretek ételt kidobni. Ha maradék van, lefagyasztom, vagy átkonvertálom. Most is így történt.

Vasárnap kicsit elsokalltam a rizsköretet (igazából rizi-bizi volt, de mindegy), még szerdán is volt belőle. Körülnéztem a hűtőben és már jött is az elhatározás: mozzarellás rizskrokettet fogok gyártani, amihez jó lesz a joghurtos tartármártás. Úgyis böjti héten vagyunk még, bár szigorúan nem tartjuk, de húsvét előtt pont jó egy kis húsmentes kaja.
Boiled-Rice-2

Szóval a főtt rizshez (kb. 3 merőkanálnyi volt) kevertem egy egész tojást, aztán meg még egyet. Egy mozzarella sajtot kis kockákra vágtam és azt is hozzáadtam. Megsóztam és apróra vágott snidlinggel fűszereztem. {Opcionálisan lehet másféle reszelt sajttal vagy apróra vágott sonkával, esetleg párolt zöldséggel gazdagítani, vagy másféle zöldfűszerrel (kakukkfű, bazsalikom) ízesíteni.} Mielőtt formázni kezdtem volna, kevés (1-2 evőkanál) zsemlemorzsát adtam hozzá. Gluténmentes változatban burgonyapehellyel lehet sűríteni.

Serpenyőben olajat és vajat hevítettem, közben vizes kézzel hosszúkás kroketteket formáztam és még zsemlemorzsában (vagy mentes változatban: burgonyapehelyben) megforgattam és 4-5 perc alatt szép pirosra sütöttem. (Sülés közben mindig kicsit fordítani kell rajta!) Kis doboz joghurthoz tejfölt és majonézt adtam, majd ízesítettem sóval, fehér borssal, mustárral, citromlével és kevés porcukorral. Ezzel a mártással tálaltam a kroketteket.

SAM_5930